Den gången Bengan Johansson åkte på tidernas bus under 50-årsfesten – och fick en väckning av polisen

Den gången Bengan Johansson åkte på tidernas bus under 50-årsfesten – och fick en väckning av polisen

Vilt 50-årsfirande.
Bara timmar efter väcktes Bengan Johansson av ett samtal från polisen – efter Per Carléns toksköna spratt.

Bengt ”Bengan” Johansson är tveklöst en av Sveriges främsta ledare genom alla tider. Han var förbundskapten i 16 år, och under tiden samlade han på sig en meritlista som få kan matcha.

Buset under 50-årsfesten

Bengan ledde Sverige till hela 13 stycken internationella mästerskapsmedaljer. Fyra av dessa är EM-guld, som vissa hävdar är den allra svåraste medaljen att vinna inom handboll – då konkurrensen i Europa är hård och platserna är få.

140111 Förbundskapten Bengt Johansson i matchen mellan Bengan Boys och Världslaget i Halmstad 11 januari 2014. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Det har gjort ”Bengan” till en av den största någonsin alla kategorier. Ett av hans framgångsrecept var hans enormt uppskattade ledarskap, och alla som haft Bengt Johansson som ledare har bara gott att säga. Han var mån om hela gruppen och skojade friskt med alla. Relationen i ”Bengan boys” var god, och mittsexan Per Carlén berättar hur laget spelade Johansson ett ordentligt spratt under hans 50-årsfest. Och givetvis var Carlén hjärnan bakom buset.

”Klockan åtta ringer polisen…”

Per Carlén fick tag på Bengans bilnycklar och ställde fordonet mitt på torget i Halmstad – där Johansson 50-årsfest anordnades.

– Det stod ”Svenska handbollsförbundet” på bilen. Jag körde den och ställde den mitt på torget och skrev en stor skylt där det stod ”Bengan 50 år”. Jag visste att det var marknad så det var full fart på torget.

Carlén berättar vidare att han sedan kontaktade polisen och bad dem ringa Bengan tidigt morgonen efter festen.

110113 Handboll, VM, Uppvisningsmatch, Bengan Boys: Bengt Johansson, legendarisk tränare © Bildbyrån

– Klockan åtta på morgonen ringer polisen Bengan, efter att han druckit 18 gin och tonic eller någonting, och säger: ”Din bil står på torget!”.

Bengan blev så klart chockad över polisens samtal och Carlén berättar att Johansson fick ta sig till torget och försöka tricksa ur den från parkeringen – bara timmar efter sin 50-årsfest.

LÄS MER: Staffan Olssons fina, känslosamma hyllning – kan inte hålla tårarna tillbaka om Bengan: ”Det är sorgens dag”

Få våra nyhetsbrev!