Svenska golfförbundet agerar stenhårt – bryter nu helt med Henrik Stenson: ”Kan inte vara någon förebild”

Svenska golfförbundet agerar stenhårt – bryter nu helt med Henrik Stenson: ”Kan inte vara någon förebild”

Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson.
Det efter stjärnans val att gå till den så hårt kritiserade LIV-touren.
– Han kan inte längre agera förebild, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Kritiken mot Henrik Stenson har under någon månad varit massiv. Svensken var utvald som Ryder Cup-kapten för Europa nästa höst – ett av golfvärldens absolut mest prestigefulla uppdrag – men det har han redan förlorat.

”Kan inte agera förebild”

Stenson valde att skriva på för den så hårt kritiserade LIV-touren, som är finansierad av Saudiarabien. Touren har kallats för sportwashing, och ett försök att tvätta bort Saudiarabiens rykte om att bryta mot lagarna om mänskliga rättigheter. Stenson uppgavs få en halv miljard kronor för bytet, och han har redan hunnit med att vinna på sin nya tour.

Henrik Stenson, golf
220612 Henrik Stenson of Sweden during the fourth round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 12, 2022 in Halmstad. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0396

Men han har samtidigt, utöver Ryder Cup-jobbet, förlorat samarbetspartners – och nu agerar även Svenska Golfförbundet. Henrik Stenson har tidigare varit ambassadör för förbundets paragolf, och har även anordnat tävlingar i Sverige. Men nu bryter förbundet med stjärnan.

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden, säger Gunnar Håkansson, generalsekretare, till TT.

LÄS MER: Svenska tokilskan efter chockbeskedet att ryska idrottare får börja tävla igen: ”Helt obegripligt”

”Krockar med värdegrunden”

Svenska golfförbundet menar att LIV-touren helt enkelt strider mot det som man står för.

– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott, säger Håkansson.

Henrik Stenson, golf
220606 Henrik Stenson efter invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0187

Samtidigt är förbundet tydliga med att man inte vill ta ifrån Henrik Stenson någonting som golfspelare, men att det just nu inte är lämpligt med ett samarbete.

– Ingen tar ifrån honom vad han har gjort för svensk golf, hans framgångar kommer vara eviga och det hoppas jag och tror att man kan särskilja. Det är två olika saker. Men just nu tycker vi inte att han är lämplig som förebild i vår juniorverksamhet och i vår paraverksamhet.

LÄS MER: Profilens jättesågning av SHL-toppklubben – dömer ut ikonen hyllning fullständigt: ”Förtjänar bättre än så…”