Svenska tokilskan efter chockbeskedet att ryska idrottare får börja tävla igen: ”Helt obegripligt”

Snart kan ryska åkare få återvända till skidvärlden.
Det får svenska skidlandslaget att fullständigt koka.
– Tajmningen är obegriplig, svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till DN.

På grund av Rysslands hemska krigsföring mot Ukraina har ryska idrottare stoppats från flera olika sporter. När presidenten Vladimir Putin nu trappar upp kriget kommer det fortsätta att få konsekvenser för ryska idrottsutövare.

Chockbeskedet

Förra veckan kom beslutet från internationella skidskytteförbundet, IBU, att man stänger av Ryssland och Belarus även under kommande skidskyttesäsongen. Men nu kommer helt andra tongångar från internationella skidförbundet, Fis.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ryssland, skidor
210110 Yulia Stupak in tears with Yana Kirpichenko of Russia after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Generalsekreteraren Michel Vion öppnar nu för att ryska skidåkare kan komma att återvända till sporten igen.
– Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sa Fis-pampen på en presskonferens.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar sitt livs stora idol – och nobbar alla svenska idrottshjältar: ”Affischer och allt möjligt”

Svenska ilskan

Det kan bli verklighet redan i vinter att ryska och belarusiska åkare får börja tävla i världscupen igen.
– Då pratar vi inte om tävlingar i Ryssland utan om att idrottare ska få delta i Fis-tävlingar, som exempelvis världscupen, sa Vion i sitt kontroversiella uttalande.
– Men en sak som är säker är att Fis inte kommer att ta ett individuellt beslut utan en stark rekommendation från IOK i ryggen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
211205 Frida Karlsson of Sweden I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / COP 238 / MM0007

Orden har väckt starka reaktioner runt om i skidvärlden och i Sverige är man rejält irriterat på det chockerande beskedet.
– Vi har motsatt uppfattning. Vi förstår faktiskt inte varför det här över huvud taget dyker upp nu, säger svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till Dagens Nyheter.

”Obegripligt”

Mattsson erkänner att hon har väldigt svårt att tro att IOK kommer att hävda sin rekommendation om att stänga av ryska och belarusiska åkare redan i vinter på grund av det rådande krigsläget i Ukraina.
– Det finns ju ingenting som pekar på att det det håller på att lättas upp och situationen i Ukraina är värre än någonsin. Det är klart att det är jobbigt för de som inte får tävla, men det här är en fråga som är mycket större än så. Att nu släppa upp för att tävla under neutral flagg sänder helt fel signaler. Tajmningen är faktiskt obegriplig, säger skidförbundets ordförande till dagstidningen.

Under våren var Sverige en av initiativtagarna till att övertyga Fis om att kasta ut ryska och belarusiska skidåkare från världscupen. Nu ska man återigen höra av sig till internationella skidförbundet för att vädra sitt missnöje.
– Vi har inte hunnit diskutera hur vi gör det men vi kommer så klart att framföra vår uppfattning till Fis, säger Mattsson till DN.

Även Norge är på samma spår som Sverige och kan inte alls förstå det nya förhållningssättet hos Fis.
”Det här är okänt för mig. Putins tal gav inget hopp om ett slut på det brutala angreppet på Ukraina och det ukrainska folket”, skriver norska skidförbundets ordförande Erik Röste i ett sms till NTB.

Vad tycker du om det här beslutet? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jättevändningen: Norske storstjärnan byter sport helt efter dubbla OS-guld – nu ska han bli bäst på skidor