Frida Karlsson avslöjar sitt livs stora idol – och nobbar alla svenska idrottshjältar: ”Affischer och allt möjligt”

Frida Karlsson är en förebild för många.
Men har stjärnan som allra största idol?
– Honom såg jag väldigt mycket upp till, säger Karlsson.

Frida Karlsson är enligt många den stora arvtagaren till Therese Johaug inom längdskidåkningen. Norskan har dominerat fullständigt under de senaste åren och vunnit i stort sett allt som går att vinna. Hennes enda egentliga utmanare har ofta varit Frida Karlsson, som nu spås ta ytterligare kliv efter att Johaug valt att avsluta karriären.

Avslöjar stora idolen

Frida Karlsson har redan hunnit med att göra stora avtryck i VM och i världscupen, och detta trots att hon bara är 23 år gammal. Med all berömmelse är hon dessutom en given förebild för många unga, och det är en hel skidvärld av unga utövare som ser upp till svenskan. Men på tal om idoler, så vem är egentligen Frida Karlssons idol?

200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sportbibeln ställde frågan till Frida Karlsson under vintern, och hon berätta då vem hon sett upp till allra mest under alla åren.

– Jag såg väldigt mycket upp till Petter Northug. Det var liksom affischer och allt möjligt. Jag tror jag gillade att han var lite speciell. Han förändrade ju ändå sporten och gjorde lite show av det hela. Han gjorde så det faktiskt blev intressant, och så att en större publik sökte sig till skidåkningen, säger hon.

”Han vågade sticka ut”

Frida Karlsson menar att Northug revolutionerade längdskidåkningen och breddade intresset rejält.

– Han hade det där snacket i media, och vågade ändå sticka ut. Han förändrade dessutom fysiskt, hur han spurtade och låg i rygg, för det hade ingen gjort innan. Hur man kunde växla fart, och gick verkligen sin egen väg i träning. Men han var också en som tryckte på hur viktigt det är att faktiskt ha kul, och att man kan ta allt med en klackspark.

Petter Northug, Norge
200130 Petter Northug after the men’s cross country skiing 15 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

I dag menar Karlsson att hon inte har någon given idol, men att hon i stället värdesätter andra egenskaper hos de som står henne nära.

– Jag ser upp till många. Jag ser upp till många som inte är kända, folk som bara sprider glädje. Det gillar jag, och sånna personer söker jag mig till, säger hon.

Den nya skidsäsongen börjar om lite mer än två månader, med traditionsenlig säsongspremiär i Ruka.

LÄS MER: Jonna Sundlings fina ord om Frida Karlsson – efter stjärnans känsliga val: ”Jag tycker det är helt rätt”