När golfikonen förvandlades till en 36-handikappare – och blev rena rama livsfaran med klubban i handen

När golfikonen förvandlades till en 36-handikappare – och blev rena rama livsfaran med klubban i handen

Vanligtvis brukar publiken vara trygg när det vankas utslag i stora golftävlingar.
Men ibland kan det gå väldigt, väldigt snett.
Som den gången golfikonen Tom Kite ställde upp – och bjöd på ett av tidernas sämsta slag.

När vanliga golfspelare går ut och lirar sina sällskapsrundor är det ofta tur att det inte finns publik vid sidan av. Där handlar det snarare om för medspelare att ställa sig bakom den som slår, inte förivra sig fram mot hålet, för risken för ett ruggigt felslag – som alltså kan leda till direkt fara – är inte så liten som den kanske borde vara.

Ikonens blunder

Men skillnad är det alltså när proffsen spelar. Där är det ofta fascinerande att se hur otroligt nära publiken står, och särskilt när spelarna har slagit utanför fairway, där publiken inte är tillåten gå. Ofta görs det trånga korridorer där bollen är tänkt att passera, och hade det varit en spelare med högre handikapp hade det varit förenat med livsfara, men det är extremt sällan som någonting går snett när proffsen har klubborna i handen.

Foto: Youtube

Och extra sällsynt är det att det går riktigt illa när spelare slår från tee. De är så säkra att publiken nästan aldrig behöver oroa sig för någonting – men ibland kan det gå riktigt, riktigt illa. Till och med för ikoner som Tom Kite.

Otroliga snedslaget

Som spelare var Tom Kite känd för att nästan aldrig slå bort sig, och sin enorma precision. När han peggade upp på ett av hålen under 1992:s PGA Championship – en av fyra majors inom golfen – så var det därför inte många i publiken som var oroliga. Men Kite fick en sådan kolossal felträff att bollen knappt lämnade marken, utan i stället rakt åt vänster och i huvudhöjd mot publiken.

Foto: Youtube

Med tanke på den enorma hastigheten bollen färdades i, och höjden som den gick in i publiken med, så var det bara tur att ingen ådrog sig någon allvarlig skada, och lyckligtvis gick alltså allt bra. Tom Kite vann en major under sin karriär men var under många år en av PGA-tourens största stjärnor. Många har menat att han är den bästa järnspelaren genom alla tider. Slaget ut mot publiken var visserligen med en dåtida driver, men likväl är det fortfarande förbluffande hur snett det kan gå.

LÄS MER: När John Daly peggade upp från en ölburk(!) – och gjorde det absolut enda rätta efteråt

Få våra nyhetsbrev!