Henrik Stenson bryter tystnaden – första orden efter nobben från förbundet: ”Självklart kommer det här...”

Henrik Stenson bryter tystnaden – första orden efter nobben från förbundet: ”Självklart kommer det här…”

Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson.
Nu svarar stjärnan på beslutet.
– Jag beklagar att min ekonomiska stöttning inte längre är önskvärt, säger Henrik Stenson till SVT Sport.

Beskedet kom kanske inte helt oväntat, men har ändå skapat stora reaktioner inom golfvärlden och golf-Sverige. Henrik Stenson har i många år varit ambassadör för paragolfen, samt juniorgolfen i Sverige, men har nu blivit av med titlarna då Svenska golfförbundet beslutat sig för att bryta helt med stjärnan.

Bröt samarbetet helt

Beslutet, som meddelades på torsdagen, kommer efter att Stenson de senaste månaderna valt att skriva på för spel på den kritiserade LIV-touren, som finansieras av Saudiarabien, i vad många kallar ett försök att bättra på sitt rykte gällande brist på mänskliga rättigheter. Saudiarabien har även köpt Premier League-klubben Newcastle, och sägs vara intresserade av att arrangera VM kommande decennium.

Artikeln fortsätter efter bilden

210613 Henrik Stenson of Sweden during the fourth round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 13, 2021 in Kungsbacka. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

LIV-touren har lockat över mängder av golfstjärnor till enorma summor pengar. Henrik Stenson uppsägs ha fått över en halv miljard kronor för bytet – bara för att spela på touren, och det spelar alltså ingen roll hur dåligt han egentligen spelar där. Han kan dessutom inte ta några världsrankingpoäng, och riskerar att uteslutas från samtliga majors framöver. Henrik Stenson har dessutom förlorat samarbetspartners, men beklagar nu beslutet att lämnas utanför Svenska golfförbundet.

LÄS MER: SHL-storstjärnans beundransvärda gest – som får domarprofilen och Wikegård att häpna: ”Vilken hjälte”

Första orden

I ett första uttalande så menar Stenson att han gärna hade sett ett annat beslut.

”Vi tackar SGF (Svenska golfförbundet) för samarbetet och önskar dem all lycka i framtiden och beklagar att mitt stora engagemang och ekonomiska stöttning genom Henrik Stenson Foundation inte längre är önskvärt”, skriver Henrik Stenson till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden

220609 Henrik Stenson of Sweden during the first round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 9, 2022 in Halmstad. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Henrik Stenson menar att beslutet inte kommer att påverka hans engagemang för frågor han brinner för, låter han meddelade.

”Självklart kommer förbundets beslut inte påverka vårt arbete med att utveckla junior- och paragolfen i Sverige och vi ser fram emot att bjuda in till Stenson Sunesson Junior Challenge och Henrik Stenson Paragolf Challenge i sommar”, skriver han vidare.

”Passar inte ihop”

Svenska golfförbundet menade i sitt uttalande att det LIV-touren står för går i tvär kontrast till det som man själva står för. Inte nog med kritiken för bristande mänskliga rättigheter och sportwashing. Faktumet att man kan spela på touren utan några större kriterier eller risker att tappa i rank påverkar.

– Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden, sa Gunnar Håkansson, generalsekreterare på förbundet, och fortsatte:

– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott.

LÄS MER: Svenska golfförbundet agerar stenhårt – bryter nu helt med Henrik Stenson: ”Kan inte vara någon förebild”