Tittarnas jätteilska mot SVT – märkliga blundern med pappa Greg mitt under rekordhoppet: ”Det var synd…”

Armand Duplantis hoppade för ett nytt världsrekord.
Då valde SVT att fokusera på… något helt annat.
Tittarna var inte glada efter att ha snuvats på rekordförsöket.

Armand Duplantis gjorde säsongspremiär efter några månaders vila, och inför tävlingen i Uppsala pratade han om att formen var bättre än på länge. Han menade att han är i betydligt bättre slag än han var förra året, och målet var tydligt: Ett nytt världsrekord inför hemmapubliken.

SVT:s jättemiss

Duplantis gjorde precis som vanligt, då hann vann tävlingen tämligen enkelt, och framför allt övertygande. Duplantis blev den första i historien att klara 6,10 i en säsongspremiär, och självklart så gick svensken även upp på 6,22, vilket är höjden för ett nytt världsrekord. Men Duplantis hade problem i första försöket, och likaså i andra.

230202 Armand Duplantis of Sweden during the pole vault competition Mondo Classic on February 2, 2023 in Uppsala. Photo: Staffan Claesson / BILDBYRÅN

Sedan tog SVT ett märkligt val under det tredje försöket. I stället för att faktiskt filma Duplantis hopp, så lät man kameran ligga kvar på pappa Greg och mamma Helena, och via deras reaktioner gick det att förstå att Duplantis faktiskt rev ut sig på det tredje och sista försöket. På sociala medier var många ilska mot att SVT rånade tittarna på rekordförsöket.

”Vad hände där? SVT filmar mamma och pappa i stället för världsrekordförsöket. Det hade varit något om SVT missat att filma ett världsrekord när de har en enda person att fokusera på”, skriver Erik Karlsson, sportchef Arbetarbladet & Gefle Dagblad. 

LÄS MER: Armand Duplantis konkurrenter ger nu upp – oerhört mäktiga erkännandet till svensken: ”Det går inte att…”

Mondos sköna skämt

Men det var inte bara tittarna som tyckte att valet från SVT var märkligt. Till TT säger Greg Duplantis att han inte förstår vad SVT gjorde.

– Det var synd. Varför ska de slösa (sändning) på mig, säger pappan, och fortsätter:

– Alla vill se honom. Jag är säker på att det var ett misstag, men jag vet ju inte.

Foto: SVT

Armand Duplantis passade också på att skoja om händelsen.

– Min pappa är snygg, så det är inte den värsta utsikten. Det hade kanske blivit tråkigt om jag hade slagit rekordet, men nu gjorde jag inte det, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: STORT GRATTIS! Carolina Klüft fyller 40 år – avslöjar nu vad hon skulle vilja säga till sig själv som 18-åring