STORT GRATTIS! Carolina Klüft fyller 41 år – avslöjar vad hon skulle vilja säga till sig själv som 18-åring

Carolina Klüft är en av svensk idrotts största hjältar.
Och i dag är en alldeles speciell dag för legendaren.
Den förra friidrottaren fyller nämligen 41 år!

Under början av 2000-talet slog Carolina Klüft igenom som en virvelvind på den internationella sportscenen och erövrade världen med sin vinnarskalle och härliga personlighet. Redan vid 22 års ålder hade svenskan vunnit allt som gick att vinna och slog ett mäktigt rekord.

Klüfts karriär

Hon blev då den yngsta friidrottaren att bärga alla fem internationella guldmedaljer inom OS, VM utomhus och inomhus samt EM utomhus och inomhus. 2012 valde Klüft att avsluta karriären i förtid och blev idrottspensionär redan som 29-åring.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Carolina Klüft, Sverige
040821 OS, Friidrott, Sjukamp: Carolina Klüft, OS-guld, Guld, medalj. © Bildbyrån – 27721 – OS04

När hon blickar tillbaka i sitt prisskåp innehåller det 1 OS-guld, 4 VM-guld, 4 EM-guld, hela 17 SM-guld och sammanlagt 16 internationella mästerskapsmedaljer. Växjödottern har än i dag både Europarekordet och juniorvärldsrekordet i sjukamp.

LÄS MER: Ikonen Carolina Klüfts nya liv – så lever OS-guldmedaljören i dag: ”Det är fantastiskt”

Hennes nya liv

Efter karriären har hon synts som både programledare i tv och hyllad föreläsare. Kl¨üft brinner i dag för att få unga att röra på sig mer och är sedan 2019 verksamhetschef för ”Generation Pep”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Carolina Klüft, Sverige
160804 Programledaren Carolina Kluft inför en sändning i OS-studion den 4 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59003

Annars lever hon ett tillbakadraget liv med maken Patrik Klüft och deras tre barn i Järvsö.
– Jag försöker tänka på att vara i nuet. Man är alltid på väg någonstans och tänker: ”Nu måste jag göra detta så jag kan göra nästa sak”. Jag har ibland svårt att stanna upp och vara här och nu, njuta av stunden, låta den vara som den är och inte tänka på konsekvenserna. Jag tror det är viktigt att skapa utrymme och inte ha schemat fullspäckat. Försöka vila i ögonblicket och inte gasa vidare hela tiden, säger hon i en intervju med tidningen Wellness.
– Jag har kämpat hela min idrottskarriär med förväntningarna att man ska vara på vissa sätt och prata om vissa saker. Det är viktigt att fundera över hur man själv vill ha vardagen och vad man själv tycker är viktigt. Ibland kan det gå emot normen eftersom man förväntas vara effektiv, det ser illa ut att inte ha något att göra hela tiden.

LÄS MER: Guldhjälten Carolina Klüft avslöjar stora favoritlaget – och sviker sin egen hemstad(!): ”Svaret är givetvis…”

Viktiga rådet

I dag fyller Carolina Klüft 41 år och försöker hålla igång med träningen så bra som möjligt. Men hon erkänner att det var en svår omställning att gå från elitidrottare i absolut världsklass till att bara träna på sin fritid.
– Det kan vara klurigt. Många får börja om och tänker kanske: ”Vad har jag gjort med mitt liv? Jag har bara tränat och tävlat, tänk hur mycket min omgivning hunnit med och jag har bara valsat runt på arenor”. Men jag har inte riktigt upplevt det som jobbigt. Jag har fått upptäcka nya saker och idrotten har varit en jättebra skola på många olika sätt. Jag har fått ny kunskap och flera grundläggande erfarenheter som kommer till användning idag. Jag har kanske inte så mycket nytta av att kunna kasta spjut, men alla processer och utmaningar runtomkring har fått mig att växa som person, erkänner hon i intervjun.

Om hon själv får ge ett råd till sitt 18-åriga jag så är det tydligt vad hon vill förmedla till en yngre version av sig själv.
– Alla kommer inte förstå dig och det är som det ska vara. Bry dig inte om vad alla tycker och tänker. Välj ut de som du har förtroende för, ta till dig av deras råd och tänk inte på vad andra säger, säger hon till tidningen och sig själv.

Dela artikeln för att gratulera Carolina Klüft på 41-årsdagen!