SVT-profilen Marie Lehmanns känslosamma avslöjande när Linda Haglunds rekord slogs under friidrotts-EM: ”Aldrig pratat om det”

Julia Henriksson skrev svensk idrottshistoria under friidrotts-EM.
Men för Marie Lehmann blev det oerhört känslosamt i SVT.
– Jag har aldrig pratat om det här innan, säger hon till Expressen.

Under årets friidrotts-EM klev många nya svenska namn fram och imponerade stort. En av dem var Julia Henriksson som i semifinalen på 200 meter skrev ny svensk idrottshistoria.

Haglunds rekord

23-åringen tangerade legendaren Linda Haglunds svenska rekordet som varat i hela 45 år. Ett historiskt ögonblick för svensk friidrott men för en person på plats i Rom blev det oerhört känslosamt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Julia Henriksson, friidrotts-EM
240611 Julia Henriksson of Sweden after competing in women’s 200 meter final during day 5 of the 2024 European Athletics Championships on June 11, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0621

SVT-profilen Marie Lehmann är uppvuxen i Hanviken, samma plats som Haglund kommer ifrån, och hade faktiskt svenska löparstjärnan som gymnastiklärare på lågstadiet.
– Det var mitt första möte med en riktig elitidrottare, det är så jag tänker tillbaka på det i dag. Och det var något jag verkligen gillade, just för att hon var en väldigt snäll person. Jag hade tänkt att folk som är strikta, som elitidrottare, kanske inte skulle vara snälla, men det var Linda. Man förstod att hon gjorde det här för vår skull och jag tyckte det var skitkul. Jag tror att det är därför jag alltid uppskattat idrott sedan dess, säger hon i en intervju med Expressen.

Lehmanns sorg

Linda Haglund lämnade ett stort avtryck hos Marie som barn, då hon gjorde gympalektionerna både roliga och betydelsefulla. Hon erkänner också att hon aldrig öppnat upp om sin nära relation till en av de berömda ”56:orna”, trots så många år inom sportens tjänst hos SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marie Lehmann, friidrotts-EM
221124 Marie Lehmann of SVT during the FIBA Women’s Euro Qualifier game between Sweden and Israel on November 24, 2022 in Uppsala. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0361

Därför blev det en sorg inom Lehmann när Henriksson tangerade rekordet som var ett sista minne av Haglund, som gick bort 2015 i sviterna av cancer.
– Det rekordet är så stort för mig och jag har nog aldrig ens tänkt att det skulle kunna bli slaget. Så kommer Julia Henriksson och gör det som min stora idol gjorde för så längesedan, säger Lehmann till kvällstidningen.
– Det var så här… Wow! Jag tyckte den kvällen var helt fantastisk och jag kommer att minnas den hela livet, säger hon. 

LÄS MER: Desiré Inglanders vackra kärleksförklaring till Armand Duplantis efter EM-guldet – hyllas av svenskarna: ”Ni är så fina”

Marie Lehmanns tankar gick direkt till Haglund när det svenska rekordet tangerades under friidrotts-EM.
– För oss i Hanviken var Linda den stora stjärnan. Och hon var den enda kvinnan, det ska man inte underskatta som tjej. Det var jätteviktigt för mig, säger SVT-profilen i intervjun.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev