SVT-expertens tokmäktiga hyllning – efter svenske supertalangens historiska(!) insats: ”Sensationellt bra”

Isak Hughes sprang snabbare än någon annan svensk 17-åring gjort förut.
Nu tokhyllas löpartalangen av Alhaji Jeng.

– Sensationell prestation, säger SVT-experten.

Sverige har just nu en enormt talangfull kull av friidrottsstjärnor. I stavhopp fullständigt dominerar Armand Duplantis, och han har slagit flera världsrekord de senaste åren, samtidigt han radat upp mästerskapsmedaljer.

Hyllas efter insatsen

Samtidigt är Daniel Ståhls diskusens största stjärna – men på löparsidan har Sverige inte direkt varit bortskämda med framgångar. Men nu finns ett namn att hålla utkik för. Under U18-EM tog sig Isak Hughes, 17, till final – och där tog han en oväntad silvermedalj. Tiden skrev till 10.36 på 100 meter, vilket är det klart snabbaste loppet av en svensk 17-åring någonsin.

Foto: SVT Play

Det är dessutom det näst snabbaste hela vägen upp till 19-åringar, och bara Sveriges andra i 100-metersklassen i U18-EM någonsin. Och Alhaji Jeng, expert på SVT, är imponerad.

– Det är en sensationell prestation han gör. Sverige brukar ofta hävda sig i hopp och kast och kanske också på medeldistans, 800 och 1500 meter. Men det är inte ofta som Sverige producerar bra sprinters om man jämför med de andra grenarna, säger han.

”Förutsättningarna finns där”

Jeng är också imponerad på sättet som Hughes agerade på under tävlingen.

– En jättefin tid. Han hade 10,39 i semifinalen så att han plockar fram det där lilla extra i finalen, när det är lite mer spänt, det är också en dimension till.

Foto: SVT Play

Och för Jeng finns det inga tvivel om att Hughes går en ljus framtid tillmötes.

– Förutsättningarna finns där men från junior till senior ska man öka mängden träning och det är också individuellt hur man klarar de bitarna. Jag vill inte vara negativ men inte heller sätta megapress på honom. Men det ser ser ljust ut onekligen.

LÄS MER: Färjestad bekräftar nu kontakt med stjärnsvensken – kan göra drömvärvning från NHL: ”Det känns bra”