SVT ändrar nu helt – efter jättekritiken vid Armand Duplantis världsrekordförsök: ”Man får acceptera det”

Kritiken var inte nådig när SVT-tittare snuvades på Armand Duplantis världsrekordförsök.
Inför helgens tävling ändrar tv-kanalen.

Armand Duplantis 2020 har varit någonting alldeles särskilt. I februari slog han världsrekord två gånger på bara två veckor, och coronapandemin verkar inte direkt ha synkat hans form nämnvärt.

Stor kritik

Förra veckan var han nära att bli den som hoppat högst någonsin utomhus, då han gick för 6,15 under Diamond League-galan i Bryssel. Men hur det gick var länge oklart för de svenska tv-tittarna.

Armand Duplantis, Mondo, stavhopp
191001 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 5 of the IAAF World Athletics Championships on October 1, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88037

SVT visade i stället löpning, och stavhoppet sändes således med en stor fördröjning, vilket sågades rejält på sociala medier.

”Tv-sändningen från Bryssel är fan under all kritik!”, skrev Stefan Holm på Twitter.

Det hände hos SVT

Nu förklarar SVT vad som egentligen hände.

– Nej, galan i Bryssel var ingen höjdare för alla som ville följa stavhoppet. Tyvärr prioriterade den belgiska bildproducenten annat, vilket var väldigt olyckligt, säger projektledaren Tobias Alsing till Expressen, och fortsätter:

– Normalt sett har vi tillgång till flera olika signaler, superfeeder som de kallas här, från Diamond League-galorna där vi kan få till exempel stavhopp på en signal och långa kast på en annan – just för att kunna visa tittare sånt som inte kommer på världsfeeden. Nu var tyvärr inte superfeederna tillgängliga i samband med galan i Bryssel och då var vi hänvisade till världsfeeden.

Armand Duplantis, friidrott
200823 Armand Duplantis of Sweden ahead of the men’s pole vault during the athletics gala Diamond League Stockholm on August 23, 2020 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0002

Han menar att coronaviruset ställt till det under en del tävlingar under året.

– Flera produktioner av Diamond League-galorna i år har sett väldigt annorlunda ut på grund av coronapandemin. Med det i åtanke får man ibland acceptera att allt inte är som vanligt, säger Alsing.

Ändrar till helgen

I helgen är tanken att Duplantis på nytt ska försöka slå 6,15, och därmed även Sergej Bubkas utomhusrekord, och då ändrar SVT om för att kunna visa.

– World Continental Tour produceras inte efter samma mall som Diamond League, så där finns normalt inte extra signaler att boka. Det har vi dock gjort till galan i Berlin på söndag just för att tittarna inte ska missa några eventuella rekordförsök i stavhoppet, säger Tobias Alsing.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!