Stenhårda kritiken mot TV4 – efter beslutet om Armand Duplantis: "Obegripligt dumt"

Stenhårda kritiken mot TV4 – efter beslutet om Armand Duplantis: ”Obegripligt dumt”

Snart väntar ny VM-guldjakt för Armand Duplantis.
Men innan dess är han aktuell i tv-rutan på annat sätt.
Nu riktas mycket hård kritik mot TV4 för berättelsen om ”Mondo”.

Sommaren lider mot sitt slut men innan den tar slut är det dags för ett sista mästerskap. Friidrotts-VM i Budapest står för dörren och Sverige skickar en rekordstor trupp av blågula representanter till mästerskap.

Duplantis på tv

Den stora stjärnan och främsta guldhoppet heter så klart Armand Duplantis. 23-åringen är på jakt efter att försvara sitt VM-guld i stavhopp och möjligen kunna slå nytt världsrekord igen om förutsättningarna är på topp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
230702 Armand Duplantis of Sweden ahead of men’s pole vault during Bauhaus-galan, part of the Diamond League series, on July 2, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0496

Men innan det är dags för att jaga VM-guld är ”Mondo” i dagarna högaktuell i tv-rutan. TV4 har nämligen släppt en ny dokumentärfilm om den svenske världsstjärnan som heter ”Mondo Man”. Där vi får en privat inblick i Armands liv och familj med pappa Greg Duplantis och mamma Helena Duplantis som föräldrar och tränare.

LÄS MER: Armand Duplantis oväntade svar efter känsliga frågan om flickvännen Desiré Inglander: ”Hade blivit trubbel”

Kritik mot TV4

Den påminner också mycket om förra årets dokumentärfilm ”Born to fly” som visades på bio.
”Bägge filmerna berättar egentligen samma fina historia, pappa Greg och Mondos svenska mamma Helena är alltid där. Alltid! Pappa sköter stavhoppet, mamma fysträningen – mitt i ’Born to fly’ frågar jag mig om det verkligen kan ha varit så här ljust, fint och vackert hela vägen, men det är först alldeles mot slutet som pappa Greg frågar sig själv om han drivit på för hårt, om han kanske också har drivits av det egna revanschbegäret? Han svävar lite på svaret”, skriver DN-journalisten Johan Croneman i en krönika.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Nordstrand, TV4
220714 Frida Nordstrand i Tv4/Cmores EM-studio under dag 9 av fotboll-EM den 14 juli 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0334

I TV4-dokumentären försöker även reportern Frida Nordstrand komma närmare på djupet om relationen mellan far och son Duplantis – och hur den har varit under uppväxten.
”Konsekvenserna av det där föräldradrivet får man egentligen aldrig riktigt svar på förrän sisådär en 15-20 år efter en avslutad karriär. Då har ofta idrottarna själva fått distans och kan fundera över vad som egentligen hände, men det finns några enstaka ögonblick även i dessa dokumentärer där man förstår att det har varit tufft att ha pappa som tränare, pådrivare och den som alltid vet ’bäst'”, skriver Croneman.

LÄS MER: Armand Duplantis drastiska agerande efter stora chocken innan VM: ”Det fick ordning på honom”

Men Johan Croneman riktar sedan hård kritik mot TV4 efter att ha sett deras dokumentär om storstjärnan Armand Duplantis.
”Mondo man har de större ambitionerna, men kommer inte riktigt nära, det blir ändå mer av ett idolporträtt trots att man har de absolut perfekta förutsättningarna för en djupdykning. Frida Nordstrand är erkänt duktig, men klemar lite för underdånigt för familjen Duplantis. Helt i onödan”, skriver han i sin krönika och fortsätter:
”Åtskilliga dokumentärer är som bekant nuförtiden nerkletade med fruktansvärd musik, ljudkulisser som överröstar allt och alla. I Mondo man är det närmast olidligt. Obegripligt dumt”.

Vad tycker du om dokumentären med Armand Duplantis? Dela artikeln och säg din åsikt!