Patrik Sjöberg slår tillbaka efter jättekritiken mot nya jobbet – har lämnat Sverige: ”Jag är större där”

Patrik Sjöberg har ett nytt uppdrag – som ambassadör för en gala i Qatar.
Men höjdhoppsikonen slår ifrån sig mot eventuell kritik.
– De som klagar kan själva sätta i gång och göra saker, säger han till Expressen.

Han är en av våra största idrottare genom tiderna, med en meritlista få friidrottare kan matcha. Patrik Sjöberg skrev in sig i den svenska idrottshitstorien när han hoppade 2.42 på Stockholm Stadion. Det blev inte bara Sjöbergs personbästa, utan även ett nytt världsrekord.

Nya uppdraget

Sjöberg tog dessutom ett VM-guld och tre OS-medaljer, och var under flera år världens bästa höjdhoppare. Under de senaste åren har Sjöberg drivit en hemsida där vuxna som söker kontakt med barn konfronteras och hängs ut offentligt. Men nu är han klar för ett annat uppdrag – utanför Sverige.

Patrik Sjöberg, höjdhopp
220630 Patrik Sjöberg during the athletics gala Bauhaus-galan, Diamond League Stockholm, on June 30, 2022 in Stockholm. Photo: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / MT0414

Den qatariske superstjärnan Mutaz Essa Barshim, som har hoppat världens näst högsta hopp genom tiderna, har en höjdhoppsgala i Qatar den 10 maj. Ambassadörer för tävlingen är Patrik Sjöberg, med det tredje högsta hoppet genom tiderna, och Javier Sotomayor, som är världsrekordinnehavare. För Sjöberg var det självklart att ställa upp.

– Jag säger inte ja till allt jag blir tillfrågad om, men jag åker runt på såna här saker titt som tätt. I friidrottsvärlden är jag fortfarande en respekterad profil och jag är större utomlands än i Sverige, säger Sjöberg till Expressen

Slår ifrån sig: ”Det får ni sköta”

Patrik Sjöberg menar att att hans rykte i Sverige numera inte längre är kopplat till vad han gjorde inom friidrotten. Den bilden är annorlunda utomlands.

– Jag gav allt när jag tävlade och det kommer friidrottsfolket ihåg. I friidrottsvärlden är jag inte bara en rökande och jobbig människa som jag stämplats som i Sverige. 

Patrik Sjöberg, höjdhopp
181016 Patrik Sjöberg innan en begravningscermoni för Frank Anderssonden i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 i på Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Qatar har kritiserats kraftigt de senaste åren, och anklagats för sportwashing. Särskilt i samband med fotbolls-VM så sågades landet för brott mot mänskliga rättigheter. Men eventuell kritik slår Sjöberg nu ifrån sig.

– Att kritisera mig för det här får väl ni journalister sköta. Har man synpunkter på ett land kan man höra av sig till ambassaden. För mig som idrottsman kände jag att det var trevligt att få träffa Barshim och Sotomayor och att fortsatt ha kontakt med friidrottsvärlden. Höjdhoppet är mitt gebit och jag är tacksam att jag fortsatt får marknadsföra sporten. Det är det som ligger mig varmt om hjärtat, så låter jag andra sköta den politiska biten, säger han, och fortsätter:

– De som klagar kan själva sätta i gång och göra saker. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev