Nya hedersutnämnandet för Armand Duplantis – tar nu plats bredvid Nicklas Lidström och Tony Rickardsson

Nya hedersutnämnandet för Armand Duplantis – tar nu plats bredvid Nicklas Lidström och Tony Rickardsson

Armand Duplantis hyllas stort i Avesta.
Nu tar han plats bredvid ikoner som Nicklas Lidström och Tony Rickardsson.
– Det känns riktigt stort, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Armand Duplantis är världens hetaste friidrottare och utan tvekan en av Sveriges största idrottare. De senaste åren har stavhopparen vunnit i stort sett varenda tävling han ställt upp i, och hans meritlista är faktiskt snudd på overklig sett till hans ålder.

Tar plats bredvid legendarerna

Duplantis har slagit flera världsrekord – det senaste bara för någon månad sedan – och dessutom vann han OS-guld förra sommaren, även det i odramatisk och överlägsen stil. Det är därför inte särskilt märkligt att han hyllas stort i Avesta.

220320 Armand Duplantis of Sweden celebrate on the podium with his gold medal in men’s pole vault during day three of the World Athletics Indoor Championships on March 20, 2022 in Belgrade. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Duplantis morfar var med och grundade friidrottsföreningen i staden, och hans mamma har tävlat för klubben. Duplantis har även han tävlat för Avesta, och sedan tidigare finns en skylt i staden, som är exakt 6 meter och 20 centimeter hög – alltså hans världsrekordhöjd. Men nu hyllas han på nytt i staden.

”Känns riktigt stort”

Redan när han slog sitt första världsrekord stod det klart att han skulle få en Avestaplatta, vilket signalerar att han är med i kommunens ”Walk of Fame”. Där finns sedan tidigare legendariska svenska idrottsnamn som Nicklas Lidström och Tony Rickardsson.

– Vi har länge haft kontakt med Armand Duplantis, för att hitta en tid när han skulle kunna hem till Avesta för detta uppdrag. Nu har vi äntligen hittat datumet, säger kommunalrådet Lars Isacsson i ett pressmeddelande.

Och den sista juli kommer ögonblicket att förevigas, då han alltså får sin egen platta nedlagd i kommunen.

– I Avesta så vill vi lyfta fram och hylla framstående Avestabor och Avestaambassadörer. Att nu, efter två år med pandemi, äntligen få göra det med en av världens absolut största idrottare Armand Duplantis känns riktigt stort, säger Isacsson.

LÄS MER: Charlotte Kalla hyllades inför tusentals – ikonen prisades och får tävling döpt efter sig: ”Känns overkligt”