Charlotte Kalla hyllades inför tusentals – ikonen prisades och får tävling döpt efter sig: ”Känns overkligt”

Charlotte Kalla har avslutat sin karriär.
Nu har hon hyllats ordentligt i Sundsvall.
– Det känns overkligt, säger hon.

Charlotte Kalla är utan tvekan en av Sveriges främsta längdåkare genom alla tider. Det är få inom sporten som har en lika storartad meritlista, och hon toppar listan över antal OS-medaljer.

Hyllades inför tusentals

Allt gott har däremot ett slut. Svenskan har haft problem med formen de senaste säsongerna, och den dominanta Charlotte Kalla som alla är vana vid att se har lyst med sin frånvaro.

220327 Charlotte Kalla jublar efter vinsten i damernas stafett under dag 5 av SM-veckan den 27 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Den här säsongen tog hon ingen pallplats i världscupen – men visade att gammal är äldst och stod för ett mycket bra SM där hon slog bland andra Ebba Andersson och Frida Karlsson i flera olika distanser.

Efter hennes sista lopp under SM-veckan hyllades hon rejält av sina lagkamrater. En hyllning hon verkligen förtjänade, och i måndags fick hon ta emot folkets jubel i hemorten Sundsvall.

”Känns riktigt stort”

På nationaldagen hade flera tusen personer samlats för att tacka ikonen för alla fina minnen hon har gett under sina år som aktiv. Charlotte Kalla blev också prisad av kommunen, och lovorden visste inga gränser.

– Ingen kommer någonsin att glömma stafetten i OS i Sotji. Du har med din glädje och utstrålning sporrat våra barn och ungdomar att finna glädje i vår fina sport, sa Medelpads skidförbunds Eric Boström.

220324 Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, jublar efter damernas 15km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla blev rörd över alla hyllningar.

– Det var svårt att förstå hur många som sökt sig till Stora torget och stan. Det känns lite overkligt. Jag blev lite smånervös, säger hon till ST.

Hon kommer från och med nästa säsong få en tävling döpt efter sig i kommunen.

– Det känns riktigt stort. Jag tror att det är något som kan bidra till rekryteringen till sporten. Att tävla är ju det bästa som finns. Och att tävla i lag är ännu roligare.

LÄS MER: Ebba Årsjö skriver historia – får Victoriapriset som den första paraidrottaren: ”Är helt sjukt, får tårar i ögonen!”