Mondo Duplantis slår tillbaka efter årets första förlust – ärliga orden inför stora finalen: ”Är bara människa”

Armand Duplantis kommer från årets första förlust.
Men han ser det inte bara som ett fiasko.
– Det är viktigt med misslyckanden, säger han.

Inför förra helgens Diamond League-tävling i Bryssel hade alla räknat med en i raden av vinster för Armand Duplantis. Men det blev ett sensationellt fiasko, då han rev ut sig på 5,91 och förlorade sin allra första tävling för året.

Redo för revansch

Efteråt var förklaringarna bland annat att banan i Bryssel byggdes om, och det således påverkade hans ansats. Dessutom så fanns ingen av hans föräldrar, tillika tränare, på plats, och de försökte coacha så gott som möjligt över telefonen – men internet lämnade en del kvar att önska.

220820 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

På torsdagskvällen väntar den stora Diamond League-finalen i Zürich. Många är nu spända på att se om det var ett tillfälligt snedsteg för Mondo, eller om det är början på en formsvacka. Svensken själv menar att det som hände är naturligt.

– Vi är människor, vi gör misstag ibland. Det visade sig verkligen för mig förra veckan, säger han på presskonferensen inför tävlingarna.

”Viktigt med misslyckanden”

Armand Duplantis menar dessutom att det går att ta ut bra saker ur en förlust – något han blivit bra på genom åren.

– Det är viktigt med misslyckanden, och jag har lärt mig mycket under min karriär från mina stora förluster. Det är något av det viktigaste för mig, att göra rätt saker från när man slarvar till det. Att inse vad man gjorde fel och försöka lära sig, det är viktigt.

220820 Armand Duplantis of Sweden ahead of the men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Armand Duplantis vann den stora Diamond League-finalen förra året, och nu hoppas han hoppa högre än 6,06, vilket är hans mästerskapsrekord. Han säger sig ha tagit med sig det positiva från förlusten förra veckan.

– Det är okej ändå, jag har lärt mig av det. Jag är redo nu.

LÄS MER: Marit Björgens plötsliga vädjan till Frida Karlsson – efter nya satsningen: ”Hon har massa kvar att lära sig”