Mondo Duplantis belöning för nya mästerskapsrekordet och jättevinsten – så otroligt mycket får han för succén

Armand Duplantis tog revansch efter sin oväntade förlust.
Det blev vinst i Diamond League-finalen – och ett nytt mästerskapsrekord.
Det betyder även rejält klirr i kassan.

Det var en smärre chock förra helgen när Armand Duplantis, i säsongens näst sista tävling, förlorade. Han rev ut sig på 5,91 och kom på en annan plats än etta – för första gången på hela året.

Otroliga pengaregnet

Duplantis menade att det var nödvändigt att förlora, att han skulle gå starkare ur det, och han hade helt rätt. På torsdagens stora Diamond League-final var Duplantis tillbaka i toppform – och han vann inte bara tävlingen.

Armand Duplantis of Sweden celebrates with the Diamond League Trophy after winning the Pole Vault Men during the Weltklasse IAAF Diamond League international athletics meeting at the Letzigrund stadium in Zurich, Switzerland, Thursday, Sept. 8, 2022. (Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

Han gjorde det dessutom med ett nytt mästerskapsrekord. Duplantis hade redan vunnit tävlingen efter att konkurrenterna rivit ut sig på 5,91 – men han la sedan ribban på 6,07 och slog ett nytt mästerskapsrekord med en centimeters marginal. Duplantis stora succé ger även ett välförtjänt klirr i kassen.

”Tackat nej till groteska summor”

Enligt Aftonbladet drog Mondo in dryga miljonen(!) på onsdagskvällen. Bara för förstaplatsen så drar Duplantis in cirka 300 000 kronor. Men Duplantis får dessutom en rejäl summa bara för att ställa upp. Enligt hans manager är det den dubbla summan mot prispengarna, alltså mer än 600 000 kronor.

– Och lite till. Han är den största stjärnan i dag och efterfrågan har varit enorm den här säsongen. Vi har tvingats tacka nej till tävlingar som erbjudit groteska summor, säger han.

220903 Armand Duplantis of Sweden during day one of Finnkampen athletics gala on September 3, 2022 in Helsinki. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Det gör också Armand Duplantis snudd på unik inom friidrotten. Det är inte många som kvalar in i kategorien att få den summan bara för att ställa upp.

– Ja, det är inte många. Jag skulle gissa att 90–95 procent av de som är här bara tävlar om prispengar, säger Wessfeldt. 

LÄS MER: Här avslöjas Henrik Lundqvists helt nya jobb i NHL – med tokmäktig hyllningsvideo: ”Det här är hemma”