Michael Johnson lämnade sporten helt – här är ikonens nya liv efter hemska sjukdomen: ”Jag kunde inte gå…”

Under 1990-talet dominerade sprintern Michael Johnson på distanserna 200 meter och 400 meter.
Den främsta meriten blev ett världsrekord på den förstnämnda distansen under OS i Atlanta 1996.
I dag lever den 55-årige amerikanen ett helt annat liv, efter att ha återhämtat sig från en stroke
.

Kommer ni ihåg Michael Johnson? Friidrottaren och sprintern från USA slog igenom under 1980-talet och prenumererade på guldmedaljer under 1990-talet där Johnson tog hem nio VM-guld och fyra OS-guld.

Det sista bärgades under OS i Sydney 2000. Under OS i Atlanta 1996 slog han världsrekord på 200 meter när han klockade in på tiden 19,32, ett rekord som stod sig fram till 2008 när Usain Bolt övertog rekordet.

Drabbades av stroke

Efter ett träningspass i sitt hem i augusti 2018 kände den fyrfaldige olympiske mästaren plötsligt hur det började sticka i hans vänstra arm.
– Jag gick bort till mina vikter och tänkte att ”har jag fått kramp”? Jag ringde till min fru Armine och sa att det var någonting som inte kändes rätt, sa Johnson i en intervju med The Guardian under 2019.

Michael Johnson, USA
960729 OS i Atlanta, friidrott, 400 m: Michael Johnson © Bildbyrån ­ Foto: Björn Tilly(OS 96 )

Det var inte kramp som drabbat Michael Johnson, det var något mycket värre än så. Den då 50-årige Johnson hade drabbats av en stroke. Trots att han inte upplevde någon smärta vill tillfället beslutade han sig för att ta sig till sjukhus, ett beslut som visade sig vara helt rätt.

LÄS MER: Javier Sotomayor knäckte Patrik Sjöberg och försvann – här är ärkefuskarens nya liv: ”Känner mig utnyttjad”

För efter att läkare utfört en skanning på hjärnan kunde man konstatera att det rörde sig om just en stroke, något som Johnson då twittrade om kort därefter:
”Det verkar som att de här sakerna kan drabba alla, även någon som varit världens snabbaste man”, skrev Johnson då.

”Kunde inte gå”

Michael Johnsons stroke hade attackerat den högra hjärnhalvan, och efter att ha magnetröntgen av hjärnan var den atletiska kroppen helt förändrad.
– Jag kunde inte gå. Jag kunde inte stå eller lägga någon vikt på mitt ena ben. Domningarna i armen ökade och jag hade ingen känsel i två av mina fingrar, samtidigt som jag helt saknade känsel i min ena fot, sa Johnson i intervjun med The Guardian.

Johnson var dock fast besluten om att återhämta sig från hans stroke, men det blev ingen lätt resa. Det allra första steget i återhämtningsprocessen handlade helt sonika om att lära sig gå igen. Den första sträckan blev 200 meter – en sträcka som han tidigare avverkat på 19,32 sekunder. Den här gången tog det 10 minuter.

LÄS MER: När Thomas Ravelli stoppade självaste Diego Maradona – och fick ikonen att gapskratta med två klockrena ord

Artikeln fortsätter efter videon.

Michael Johnson slår världsrekord på 200 respektive 400 meter under OS i Atlanta 1996.

Vägen tillbaka

Successivt började Michael Johnson återhämta sig, och sakta men säkert började han bygga upp sin styrka, finmotorik, och kraft igen. Under processen beskrev Johnson hur tärande det var att på nytt behöva lära sig de allra enklaste av saker som man annars tar för givet. Men efter åtta månader av hårt jobb deklarerade han för The Guardian att han var ”100% återställd.”

LÄS MER: Därför åt Peter Forsberg alltid middag närmare midnatt – varje dag innan match: ”Jag var tvungen”

Efter att ha återhämtat sig har Michael Johnson gjort sig ett namn som kommentator inom friidrotten, och han har även medverkat som expert under flera OS-sändningar. Men hans största och mest tidskrävande sysselsättning är att driva det egna företaget Michael Johnson Performance, ett företag som driver träningsanläggningar för unga och lovande atleter. Han jobbar även med att öka medvetenheten för stroke, med motiveringen att ”kan det hända mig så kan det hända vem som helst.”

Michael Johnson, USA
000925 OS, Friidrott, 400 meter: Michael Johnson vann (Guld, jubel) © Bildbyrån – OS00