När Thomas Ravelli stoppade självaste Diego Maradona – och fick ikonen att gapskratta med två klockrena ord

Thomas Ravelli är en av svensk fotbolls främsta.
Och Diego Maradona var en av fotbollshistoriens absolut främsta.
Vi glömmer aldrig när profilerna ställdes öga mot öga och svenske målvakten fick storstjärnan att gapskratta.

Så många oförglömliga idrottsögonblick som Thomas Ravelli har gett svensk fotboll. Han vann drösvis med SM-guld och storspelade i Champions League med IFK Göteborg och i svenska landslagströjan har han skrivit oförglömlig historia.

Ikonen Ravelli

För ingen glömmer vad Ravelli gjorde sommaren 1994 när Blågult förgyllde en hel nation och skapade glädjeminnen som lever kvar än i dag. Bronset i VM 94 är svårslaget när det kommer till att ranka svensk idrotts största ögonblick genom tiderna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

VM 94, Sverige
940716 Fotboll, VM, Bromsmatch, Sverige – Bulgarien, 4-0: fr.v. Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson, Thomas Ravelli, målvakt, Kennet Andersson, Sverige. Visar upp sina medaljer. © Bildbyrån – VM94

Sedan det mästerskapet har ikoniska VM 94-laget återförenats flera gånger för att spela uppvisningsmatcher runt om i landet. Så var även fallet 2006 när svenska legendarerna skulle möta Argentina i en uppsnackad tillställning i Globen.

LÄS MER: När Thomas Ravelli fick historiens mäktigaste hyllning av nyblivna mångmiljonärerna: ”Nu är vi i rumpan…”

Stoppar Maradona

För argentinarna hade en viss Diego Maradona med sig till Sverige. Den bortgångne storstjärnan vad det stora affischnamnet och läktarna fylldes till bredden för att se en av världens absolut bästa genom tiderna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Diego Maradona, fotboll
060913 Fotboll, vänskapsmatch, Sverige – Argentina: Diego Armando Maradona. © Bildbyrån – Cop 55

Ravelli har också avslöjat i intervjuer att svenska spelarna instruerades att ta det väldigt lugnt med Maradona under den här jippomatchen. Men det stoppade inte svenske målvaktsikonen från att fullständigt briljera mellan stolparna och särskilt en räddning (se den här nedanför) har fått nytt liv i dag, 16 år senare.

LÄS MER: Maradona pekade en gång ut tidernas bästa svensk – du kan aldrig gissa vem han valde: ”Jag blev chockad”

Hyllas: ”Klass”

Maradona fick ett öppet skottläge och drog till instinktivt på volley men Ravelli lyckades få till sidledsförflyttningen perfekt och fick upp en hand för en spektakulär enhandsparad, se räddningen här nedanför.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, Diego Maradona, fotboll
STOCKHOLM 20060913 Vänskapsmatch i fotboll, Argentinas lag från Mexiko-VM 1986 – Sveriges bronslag 1994. Diego Armando Maradona ger sveriges målvakt Tomas Ravelli beröm för en räddning. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / kod 10060

Men Ravelli fick också kapitulera vid ett tillfälle när Maradona överlistade svensken och gjorde mål med handen(!). Svensken var också med på noterna direkt och lyckades få Maradona att gapskratta med sin rappa göteborgshumor.

Direkt efter målet med handen skrek nämligen Thomas Ravelli två helt klockrena ord till Diego Maradona: ”Inte igen!”. Det är Ravelli själv som publicerat videon av sin räddning på Instagram och bland kommentarerna hittar vi nuvarande landslagsmålvakten Robin Olsen.
”Legendar”, skriver han.
”Klass är permanent”, skriver en annan.
”Väggen”, skriver en tredje.

Vad tycker du om den här räddningen? Dela artikeln och visa andra!

Se videon: