Mardrömsbeskedet från Daniel Ståhl med veckor till OS – största bakslaget på hela sex(!) år: ”Något vi tar lärdom av”

Bara veckor kvar till OS.
Då visar Daniel Ståhl upp historiskt dålig form.
Men en blunder låg bakom resultatet.
– Tack och lov är det ovanligt att det händer, säger hans tränare Staffan Jönsson.

För några år sedan var svensk diskus på topp, med Daniel Ståhl som vann stora mästerskap och med Simon Pettersson som tog silver i senaste OS. Men Daniel Ståhls form har försämrats för varje år sedan förra OS, och Pettersson kvalade inte ens in till Paris för att försvara sin andraplats.

Nya bakslaget

Med veckor kvar till OS så kan Daniel Ståhl se tillbaka på en säsong där han oftast varit långt ifrån de bästa i världen. Samtidigt som Mykolas Alekna slagit ett nytt världsrekord så har Ståhl haft problem att ens komma över 70 meter, och på tisdagen kom nästa bakslag för Ståhl i jakten på Alekna och Kristjan Ceh, och formen inför OS.

När Daniel Ståhl tävlade i Ungern på tisdagen så stannade han på väldigt blygsamma 63,36, ett resultat som är blygsamt dåligt till och med för en Ståhl helt ur form. Förklaringen till det svaga resultatet var dåliga förberedelser, enligt tränaren Staffan Jönsson.

– Ja, det var 33-35 grader här i Ungern och vi missade att fylla på tillräckligt med både mat och dryck inför tävlingen, säger han till Aftonbladet.

Sämsta på sex(!) år

Men faktum är att resultatet, dåliga förberedelser till trots, var historiskt dåligt för Ståhl. Den senaste gången han hade ett så svagt resultat och placering var i juni 2018(!), alltså hela sex år sedan. Men Staffan Jönsson var inte överdrivet orolig, utan menade att det var förberedelserna som låg bakom bakslaget.

– Det är något vi får dra lärdom av och tack och lov är det ovanligt att det händer, säger han.

240607 Daniel Ståhl of Sweden competes in men’s discus throw final during day 1 of the 2024 European Athletics Championships on June 7, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Fler dystra siffror finns för Ståhl inför OS. Enligt Aftonbladet har han förlorat sex av sex möten med världsettan Mykolas Alekna den här säsongen, och av sju möten mot slovenen Kristjan Ceh, så har han bara vunnit två. Trots det känner Staffan Jönsson sig positiv inför OS.

– Nu ska vi hem till Malmö och träna och förbereda oss de kommande veckorna för att kunna dundra på i OS. Allt känns väldigt bra, både mentalt och fysiskt och tekniken börjar sitta allt mer.. Säsongen har varit lite upp och ner, men samtidigt gör det att favoritskapet inte är på oss längre. Så kan vi kan vara lite coola, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev