Mamman berättar nu om Armand Duplantis svåra kamp: ”Många elaka – jag tyckte synd om honom…”

Armand Duplantis kan prata svenska, men vågar inte.
Nu berättar mamman Helena Duplantis om sonens svåra kamp mot kritiken.
– Det är jättemånga som inte tycker att han är svensk, säger hon till Sveriges Radio.

I början av året fullständigt exploderade Armand Duplantis karriär inom stavhopp. Inom loppet av en vecka slog 20-åringen världsrekord två gånger om och blev då plötsligt en av Sveriges absolut största idrottsstjärnor.

Kritik mot ”Mondo”

Det började då att pratas om NÄR han vinner OS-guld och inte OM han vinner OS-guld. Men mitt i det stora glädjeruset och alla enorma hyllningar så fanns det även en stor kritik mot ”Mondo”.

Armand Duplantis, stavhopp
191001 Armand Duplantis of Sweden celebrates after coming second in men’s pole vault final during day 5 of the IAAF World Athletics Championships on October 1, 2019 in Doha. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170404

En debatt väcktes över hur mycket svensk Duplantis egentligen är, då han är född i USA och har dubbla medborgarskap. Hans pappa Greg Duplantis är amerikan och mamman Helena Duplantis är svensk.

”Många elaka…”

Nu berättar mamma Helena om sonens tuffa kamp mot kritiken och att en hel del irriterar sig över att ”Mondo” inte kan prata svenska.
– Jag tycker verkligen att det är lätt för folk nuförtiden med internet att bara spotta ur sig ganska elaka kommentarer. Det är så lätt när vi inte ens behöver titta varandra i ansiktet att trakassera folk. Det har varit lite mer elaka kommentarer än jag förväntade mig men jag trodde ju att det skulle bli prat eftersom han inte pratar svenska flytande. Eller i alla fall inte så bra som folk tycker att han ska prata, säger hon till Sveriges Radio.

Armand Duplantis, stavhopp
200208 Armand Duplantis celebrate with his mother Helena after setting the new world record by clearing 6,17 meters when competing in the men’s pole vault during the World Athletics Indoor Tour on February 8, 2020 in Torun. Photo: Aleksandra Szmigiel / BILDBYRÅN / Cop 291

Mamma Duplantis avslöjar att sonen faktiskt kan betydligt mer svenska än vad många tror. Men efter en incident vid en intervju för två-tre år sedan så vågar inte Armand prata svenska i officiella sammanhang.
– De sa frågorna som skulle komma och så övade han in dem på svenska men jag tyckte så synd om honom för när han sen kom till intervjun så var det samma frågor men de hade lagt på ord som knappt jag kunde. Armand blev helt snurrig. Han försökte ändå men efter det kändes det som att han var tveksam till att prata svenska i intervjuer. Men när mormor ringde i går hade de världens längsta konversation på svenska, berättar Helena i intervjun.

Armand Duplantis pluggar just nu svenska och vill bli bättre på språket. Så förhoppningsvis kan vi få höra stavhoppsstjärnan använda sig av svenska ord snart igen.
– Svenska folket vet inte hur mycket svenska han kan eftersom det mest blir intervjuer på engelska efter tävlingar. Men om miljön och situationen var rätt tror jag att han hade kunnat visa att han kan mycket mer svenska än folk tror, säger mamman till SR.

LÄS MER: Armand Duplantis krisdrag – tvingas till stor förändring mitt i kaoset: ”Som Rocky Balboa”