Kajsa Bergqvist ärliga ord om Sveriges insats på friidrotts-EM: ”Wow, jäklar vad vi kommer starkt”

Armand Duplantis och Perseus Karlström fixade de svenska guldmedaljerna i friidrotts-EM. Och så fick vi se ett nytt svenskt sprintunder.
Nu hoppas Kajsa Bergqvist på fler OS-platser.
– Jag har goda förhoppningar om det, säger förbundskaptenen.

Mästerskapet i Rom avslutades med en ny uppvisning av stavhopparen Armand Duplantis. Tredje raka EM-guldet, nytt mästerskapsrekord (6,10) och en påminnelse om vem som är Sveriges största OS-favorit i sommar.

Även gångaren Perseus Karlström åker till Paris med favorittryck efter EM-guldet på 20 km. Carl Bengtström fixade den tredje svenska EM-medaljen med ett brons på 400 meter häck.

”Fantastisk era”

Målet om sex medaljer, lika många som under EM i Göteborg 2006, nåddes inte. Bland besvikelserna märks OS-mästaren Daniel Ståhls medaljmiss i diskus.
– Men jag är väldigt stolt över de aktivas insats. Det är otroligt många som tagit personliga rekord, satt säsongsbästa och placerat sig bra. Vi har tre medaljer, ett gäng fjärdeplatser och femteplatser, säger Bergqvist.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Friidrotts-EM, Sverige
240603 Förbundskapten Kajsa Bergqvist poserar för ett porträtt under en pressträff inför Folksam Grand Prix den 3 juni 2024 i Stockholm. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0384

Det är framför allt en grengrupp som stuckit ut, anser hon.
– Sprint, wow, jäklar vad vi kommer starkt och brett med de som redan är igång och lite etablerade som Julia (Henriksson) och Henrik (Larsson), de är bara 23 och 25 år. Och Carl (Bengtström) är inte heller gammal (24). Vi går mot en fantastisk era, säger Kajsa Bergqvist.
– Det som ger mig gåshud är när folk bryter barriärer, från att vara ung och lovande till att plötsligt vara att räkna med i yppersta eliten. Det har varit häftigt i det här mästerskapet med generation 04 som nu gått direkt till senioreliten.

På fredagen tar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut fler idrottare till OS. Mycket talar för att några friidrottare får klartecken. Tio är redan uttagna.

Sista OS-chans

Av dem som stärkte sina aktier under EM finns Henrik Larsson, som kom fyra på 100 meter. Även stjärnskottet Erik Erlandsson, 20, som skrällde sig till final på 200 meter där han blev fyra.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Friidrotts-EM, Sverige
240611 Carl Bengtström of Sweden celebrates after competing in men’s 400 meters hurdles final during day 5 of the 2024 European Athletics Championships on June 11, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0621

Julia Henriksson har under våren närmat sig Linda Haglunds svenska rekord på 100 och 200 meter och i EM tangerade hon det 45 år gamla rekordet på 200 meter när hon blev sexa i EM-finalen. Samtidigt skrällde Nora Lindahl genom att ta sig till semifinal på 200 meter med personliga rekordet 22,89 – bara sju hundradelar från det svenska rekordet. En eller båda skulle kunna belönas med OS-biljetter.

LÄS MER: Armand Duplantis stoppad av familjen – mamma Helena Duplantis ångrar sitt avgörande beslut: ”Jag borde aldrig ha gjort det”

SM i Uddevalla 28-30 juni är sista chansen för friidrottarna att ta en OS-plats. Bergqvist hoppas på 20-25 aktiva i Paris.

Vad tycker du om Sveriges insats på friidrotts-EM? Dela artikeln och säg din åsikt!

Friidrottare i OS:

Andreas Kramer (800 meter).

Andreas Almgren (5 000 och 10 000 meter).

Carl Bengtström (400 meter häck).

Thobias Montler (längd).

Armand Duplantis (stav).

Daniel Ståhl (diskus).

Fanny Roos (kula).

Suldan Hassan (maraton).

Carolina Wikström (maraton).

Perseus Karlström (gång).

Sverige på EM:

Guld: Perseus Karlström, 20 km gång, Armand Duplantis, stavhopp.

Brons: Carl Bengtström, 400 m häck.

Fyra: Henrik Larsson, 100 m. Erik Erlandsson, 200 m, Daniel Ståhl, diskus, Andreas Almgren, 10 000 m.

Femma: Andreas Kramer, 800 m.

Sexa: Julia Henriksson, 200 m.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev