Javier Sotomayors ärliga ord om svenske stortalangen Melwin Lycke Holm – skandalmannen ger sin dom

Javier Sotomayors ärliga ord om svenske stortalangen Melwin Lycke Holm – skandalmannen ger sin dom

Han är svensk höjdhopps stora framtidsnamn.
Nu ger Javier Sotomayor sin ärliga dom om Melwin Lycke Holm.
– Ja, Stefan Holms son. Melwin. Han ser intressant ut, säger skandalmannen till Sportbladet.

På 80- och 90-talet handlade den internationella höjdhoppsscenen om två namn. De bittre rivalerna Patrik Sjöberg och kubanen Javier Sotomayor gjorde upp om medaljerna och sporrade varandra till högre och högre höjder.

Sotomayors karriär

Sjöberg slog nytt världsrekord i höjdhopp 1987 med sitt oförglömliga hopp på 2,42 meter. Men bara drygt ett år senare skulle Sotomayor slå det och hoppa först 2,43 m, sedan även 2,44 m och slutligen 2,45 m.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Javier Sotomayor, höjdhopp
890305 Friidrott, VM, inomhus: Prispallen i herrarnas höjdhopp Javier Sotomayor, Cuba etta och Patrik Sjöberg, Sverige trea. Foto: BILDBYRÅN / 12513

Det sistnämnda är fortfarande världsrekord än i dag, hela 30 år senare. Men Sjöberg och Sotomayor hade många duster genom åren och den kubanske världsrekordhållaren har bjudit på flera skandaler genom åren.

LÄS MER: Armand Duplantis svidande kritik mitt under VM – vädjar nu om drastisk förändring: ”Det är ett problem”

Hyllar nu Melwin

Vid två olika tillfällen har han åkt fast för dopning och både Sjöberg och Stefan Holm har reagerat starkt mot Sotomayor. Holm snuvades på en OS-medalj i Sydney 2000 efter att kubanen tagit ett OS-silver och ett år senare åkt fast i ett dopningstest, svensken anser även att världsrekordet borde strykas på grund av avstängningarna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Melwin Lycke Holm, höjdhopp
230729 Melwin Lycke Holm, Kils AIK, jublar efter segern i herrarnas höjdhopp under Dag 2 av Friidrotts-SM den 29 juli 2023 i Söderhamn. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0078

Nuförtiden jobbar Sotomayor för det kubanska friidrottsförbundet och är i dagarna på plats i Budapest för friidrotts-VM. Då vill han uppmärksamma och lyfta fram en ny svensk stortalang i höjdhopp – nämligen Stefan Holms son.
– Ja, jag såg Melwin Lycke Holm vinna JEM i Jerusalem strax före VM. Jag var inte där, men jag såg det på tv och noterade att Stefan Holm coachade honom. Det kan bli något, säger 55-åringen till Sportbladet.

LÄS MER: Daniel Ståhl avslöjar vackra orden från idolen Ricky Bruch – innan hans bortgång: ”Han sa det till mig”

Som Stefan Holm

Lycke Holm slog igenom som en jättetalang i ung ålder men har även några skadefyllda år fått kämpa för att ta ribban upp till högre höjder. Nu ger Sotomayor sin ärliga åsikt om framtiden för 18-åringen.
– Alla utvecklas olika, säger skandalhopparen till kvällstidningen med ett leende.
– Jag utvecklades tidigt, precis som Patrik Sjöberg. För Stefan Holm tog det längre tid, så man vet aldrig vad som händer.

Precis som Stefan Holm så coachar också Javier Sotomayor sin son Javier Jr i höjdhopp. Han är 16 år gammal och har hoppat 1,99 m som högst, vilket kan jämföras med Melwin som nådde 2,17 m redan som 16-åring.

Hur bra tror du Melwin Lycke Holm kan bli? Dela artikeln och säg din åsikt!