Hatmeddelanden mot Armand Duplantis – efter kritiserade beslutet

Armand Duplantis valde att tävla för Sverige i stället för USA.
Men beslutet väckte många kritiska röster på andra sidan Atlanten.
För SVT Sport berättar ”Mondo” att han fått ta emot hat och negativa kommentarer.

Armand Duplantis har både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Som junior, boende i USA, hade den svenske juniorlandslagstränaren Jonas Anshelm sett stavhopparens framfart på andra sidan Atlanten och bestämde sig för att kontakt honom.

Fick hatmeddelanden

Till slut bestämde sig ”Mondo” för att tävla för Sverige och bara månader senare gjorde han sin första tävling i den blågula tröjan. Men beslutet möttes av många negativa röster i USA.

Foto: Bildbyrån

I en intervju med SVT Sport berättar Duplantis att han fick ta emot mycket hat på grund av beslutet att tävla för Sverige.
– Många var arga för att jag tävlade för Sverige. Jag antar att de var amerikaner, men jag ville inte läsa allt. Jag vill inte läsa hatkommentarer, säger ”Mondo” till SVT Sport.

Duplantis: ”Känner mig lite stolt”

I somras blev Duplantis en av friidrottshistoriens allra största snackisar efter att ha tagit hem EM-guldet. 18-åringen hoppade 6,05, vilket är den näst högsta höjden genom tiderna utomhus.

Även då fick ”Mondo” ta emot kritiska röster då hoppet även räknades som amerikanskt rekord. Men det hat han fick efter beslutet att tävla för Sverige bestämde han att vända till någonting positivt.
– Man får bara hatkommentarer om man är bra på nåt, annars bryr sig ingen. På sätt och vis känner jag mig lite stolt för nu har jag nått en punkt där folk antingen avskyr eller gillar mig.

Foto: Bildbyrån

Siktar mot OS-guld

Armand Duplantis siktar mot OS 2020 i Tokyo i vilket han själv ser sig som en aspirant till det åtråvärda guldet. I statistiken har han fortfarande en bit kvar till Sergej Bubkas världsrekord på 6,14.

Men den målmedvetne ”Mondo” har det inom sikte.
– Det är något jag drömt om sen jag var sex år gammal. Att stå överst på EM-pallen var bara ett steg närmare de yttersta målen i min karriär som är OS-guld och världsrekord, säger Duplantis till SVT Sport.

LÄS MER: Pappan bröt löftet till Armand Duplantis – efter bragdguldet i EM

Armand Duplantis nästa jättesuccé: Kan prisas med prestigefulla titeln