Armand Duplantis nästa jättesuccé: Kan prisas med prestigefull Europatitel

Armand Duplantis nästa jättesuccé: Kan prisas med prestigefulla titeln

Armand Duplantis har en succéartad säsong i ryggen.
Nu kan nästa stora framgång ligga bakom hörnet.
Stavhopparen finns med bland slutkandidaterna till priset som Europas bäste manliga idrottare.

Armand Duplantis, 18, kom till friidrotts-EM i somras som en outsider. Men när stavhoppsfinalen väl var avslutad hade han slagit alla förväntningar och lite till.

Vann EM-guld

Det svenske/amerikanske superlöftet tog hem guldet efter ett superhopp på 6,05. Duplantis krossade det svenska rekordet med 12(!) centimeter och slog sig in bland de bästa genom tiderna.

Foto: Vegard Wivesstad Grott/Bildbyrån

Endast Sergej Bubka har hoppat högre än Duplantis med sina 6,14 utomhus. Svensk/amerikanens konkurrent tillika vän Renaud Lavillenie har hoppat allra högst med sina 6,16, men det inomhus.

Fick kritik – i USA

Men det succéartade guldet möttes inte bara av hyllningar och fina ord från hela världen. I USA fick Duplantis kritik.

Foto: Vegard Wivesstad Grott/Bildbyrån

I och med att han har dubbelt medborgarskap räknades hoppet även som amerikanskt rekord, vilket fick många i USA att reagera starkt
– Det är många som inte är särskilt glada över att hans hopp blev ett amerikanskt rekord, eftersom han tävlar för Sverige. Och då kommer också samma reaktioner igen, att det är konstigt att han tävlar för Sverige. ”Han kan ju inte ens svenska”, säger folk. ”Han känns som en amerikan”, berättade Duplantis mamma Helena för SportExpressen tidigare i somras.

Duplantis var högt över ribban på 6,05 och den australiensiske stavhopparen Simon Arkell konstaterade att det kunde ha varit nytt världsrekord.  Enligt hans uträkningar skiljde det 23 centimeter mellan Duplantis höfter och själva ribban.

So I did this for fun in a very unscientific way, but it shows how high Mondo Duplantis is in the air. 6.28m is an OK jump for an 18 year old 😉

Posted by Simon Arkell on Tuesday, August 14, 2018

Det hade i sin tur räckt för att hoppa 6,28 – alltså ett nytt världsrekord utomhus med hela 11 centimeter. Det togs med en nypa salt av friidrottsoraklet A Lennart Julin som kallade uträkningen ”nonsens”.

Duplantis kan prisas

Armand Duplantis har en succésäsong med ett EM-guld, JVM-guld, trippla svenska rekord och näst högsta hoppet genom tiderna i ryggen. Det gör att han kan komma att kröna säsongen med ett riktigt häftigt pris.

18-åringen finns med på den fyra namn stora slutlistan när Europas bäste manliga friidrottare ska koras i Lausanne 26 oktober. Duplantis får konkurrens från bland annat det 18-årige norske stjärnskottet Jakob Ingebrigtsen, som vann dubbla EM-guld på både 1500- och 5000 meter.

Övriga nominerade är den franska mångkamparen Kevin Mayer samt 200-meterslöparen Ramil Guliyev från Turkiet. Duplantis kan komma att ta hem ytterligare ett pris då han även finns nominerad i kategorin ”Årets stjärnskott”.

Dela för att hylla Armand Duplantis!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/Y6_MD5zDWiQPWu_jDX45nGDiET_nNMFLusF8FVME2xce70k39RaCxJi_GluVi4dS” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Pappan bröt löftet till Armand Duplantis – efter bragdguldet i EM

Svenske längdstjärnans nya superkropp – hyllas efter bilderna: ”Vad i helvete!”