Finska stjärnan fast för dopning – nu avslöjar hon den tårfyllda sanningen: "En mardröm"

Finska stjärnan fast för dopning – nu avslöjar hon den tårfyllda sanningen: ”En mardröm”

Finska friidrottsstjärnan Lotta Harala stängdes av för dopning.
Nu öppnar hon upp om den hemska tiden hon gick igenom.
”Jag hoppas att ingen idrottare ska bli föremål för den här mardrömmen jag har gått igenom”, skriver finskan tillsammans med en bild där hon gråter.

Under GP-tävlingen i Esbo, Finland, i augusti 2020 åkte häcklöperskan Lotta Harala fast i en dopningskontroll. Finländskan hade lämnat ett dopningsprov som visade spår av det otillåtna ämnet 5-methylhexan-2amin.

Fast för dopning

Substansen ska ha funnits i ett kosttillskott som friidrottsstjärnan använde före tävlingen. Provresultatet visade bara en liten mängd av ämnet i kroppen och ska heller inte ha påverkat hennes prestationsförmåga.

Lotta Harala, Finland
Lotta Harala. FOTO: Instagram.

Dessutom ansåg antidopningsbyrån Wada att Harala inte fått i sig ämnet avsiktligt eftersom att den förbjudna substansen inte fanns i innehållsförteckningen. Ett B-prov utfärdades, som också visade sig vara positivt.
”Det kreatin som jag brukar använda tog slut, så under de sista fem dagarna använde jag ett annat märke. Jag hade också konsulterat min läkare om näring och tillskott. Vi vet var den förbjudna substansen kommer ifrån och jag har gjort allt för att få klarhet i saken. En idrottare har ändå ett väldigt stort ansvar”, sa hon i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet då.

Utsattes för hat

Harala dömdes till tre månaders avstängning från all tävling i höstas men nu är hon fri att tävla igen. När avstängningen hävdes valde 28-åringen att publicera ett känslosamt inlägg på Instagram för att berätta sanningen om de senaste månaderna och hur tufft det varit under avstängningen.

Lotta Harala, Finland
200823 Mette Graversgaard of Denmark and Lotta Harala of Finland competes in women’s 100 meters hurdles during the athletics gala Diamond League Stockholm on August 23, 2020 in Stockholm. Photo: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / JM0002

”Jag hoppas ingen idrottare i framtiden ska bli utsatt för den här mardrömmen som jag har fått gå igenom”, skriver en känslosam Harala tillsammans med en på sig själv där hon gråter.
”Det är viktigt att enbart använda kosttillskott vid behov. Kontrollera produkten noggrant samt vad den innehåller. Annars kan den det bli fruktansvärda konsekvenser.”

Lotta Harala har även fått ta emot en hel del hatiska kommentarer i sociala medier på grund av sin avstängning. Hon svarar nu på kritikstormen och den väldiga ilskan som riktats mot henne.
”Jag har gjort allt det självklara och kontrollerat allt. Jag kunde inte ha gjort något annorlunda. Lyckligtvis har detta dokumenteras efteråt”, skriver hon på Instagram. 

LÄS MER: Jenny Franssons helt ärliga ord – om nya livet efter dopningsavstängningen: ”Då ställde jag mig och skrek”

Få våra nyhetsbrev!