Filip och Fredriks oväntade jättesågning av Duplantis: ”Det enskilt dummaste beslutet i idrottshistorien”

Hyllad idrottsstjärna för Sverige.
Men Filip och Fredrik är inte imponerade över Armand Duplantis val att tävla för blågult.
– Det framstår ju som det enskilt dummaste beslutet i idrottshistorien, säger Fredrik Wikingsson.

Det stod väldigt tidigt klart att Armand Duplantis talang inom stavhoppen var någonting extremt utöver det vanliga. Som barn slog han flera mäktiga rekord, och det var därför ett glatt besked för svensk friidrott när ”Mondo” 2015 valde att representera Sverige. Duplantis hade haft dubbla medborgarskap, och kunde valt USA, där han bott hela livet, men valde alltså Sverige – och tur var väl det.

Stjärnornas toksågning

Sedan dess har Duplantis växt fram som en av hela friidrottens allra största stjärnor, med dubbla världsrekord och ett nytt utomhusrekord. I sommar är han Sveriges största guldhopp under OS, och han har snabbt växt fram som hela Sveriges överlägset mest populäre idrottare.

STOCKHOLM 20180305 Fredrik Wikingsson och Filip Hammar vid mÂndagens presstr‰ff infˆr premi‰ren av deras spelfilmsdebut ”TÂrtgeneralen” Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Men i Filip & Fredriks podcast, med tv-stjärnorna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, så totalsågas Duplantis beslut att tävla för Sverige.

– Duplantis är ju liksom uppvuxen i USA men har en svensk mamma, det är därför man hör mycket mer om mamman ju, i Sverige, för att hon är svensk. Han är uppvuxen i USA men har valt att tävla för Sverige, och det hade varit mer begripligt om han hade tävlat i en annan sport, kanske bandy? USA har inget bandylag, då måste jag ju bli svensk medborgare, men stavhopp är ju en individuell sport, och är man bäst i världen så spelar det ingen roll om man tävlar för Sverige eller USA, säger Fredrik Wikingsson.

”Det mest idiotiska beslutet”

Fredrik Wikingsson menar att det är ett historiskt dåligt beslut av Duplantis.

– Det framstår ju som det enskilt dummaste beslutet i idrottshistorien. Hade han tävlat för USA hade han ju fortfarande varit bäst i världen, och amerikanerna ÄLSKAR ju folk som är bäst i världen. Nike hade hällt miljarder över honom, men det kan de inte göra om han tävlar för Sverige. Egentligen är det helt obegripligt, säger han, och får medhåll av Filip Hammar:

– Han hade redan tjänat 50 miljoner dollar om han hade valt att tävla för USA. Nu har han i stället fått en stor skylt i Avesta, där han har släktingar. Men han har i sammanhanget, om han jämför med vad han hade tjänat i USA, inte fått någonting, säger han.

210307 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during the European Athletics Indoor Championships on March 7, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

De båda menar att det visserligen är vackert – men även dumt. Och att det inte bara handlar om pengar, då de menar på att amerikanerna, med tanke på hans stora framgång, hade överröst honom med kärlek – till och med mer än i Sverige.

– Det finns en naivitet, en idioti, att folk inte analyserar att Duplantiis tog beslutet att tävla för Sverige. Det är ett av de mest idiotiska besluten i sporthistorien, säger Filip Hammar.

– Ja, kanske i världshistorien. Det är liksom… Han har ingen romantisk Sverige-bild heller? Vad är det här? Du har en mormor i Avesta!, säger Fredrik Wikingsson.

Håller du med tv-profilerna? Lämna gärna en kommentar på Facebook!

LÄS MER: Norske stjärnan rasar mot svenska tävlingen – ilsknar till efter märkliga missen: ”Väldigt dumt och konstigt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!