Norske stjärnan rasar mot svenska tävlingen – ilsknar till efter märkliga missen: ”Väldigt dumt och konstigt”

Det marknadsfördes som en superduell.
Nu rasar den norske stjärnan Jakob Ingebrigtsen.
– Det är väldigt dumt och konstigt, säger hans pappa, Geir Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen är bara 21 år gammal men har redan växt fram som en av Norges mest spännande och omtyckta idrottare. Medeldistanslöparen har gjort toksuccé i den absoluta världseliten, och redan för tre år sedan slog han igenom med dunder och brak då han vann dubbla EM-guld på 1 500 och 5 000 meter.

Stora ilskan

Ingebrigtsen vann dessutom dubbla guld igen under inomhus-EM tidigare i år och rankas nu som en av löparvärldens stora dragplåster. Det var därför inte särskilt förvånande att den svenska Diamond League-tävlingen gjorde en stor sak av att Ingebrigtsen kommer till Stockholm och tävlingar i juli, och man lovade dessutom en ”superduell på 1 500 meter” mellan norrmannen och den regerande världsmästaren Timothy Cheruiyo.

210307 Jakob Ingebrigtsen of Norway with the goldmedal at the podium after winning the men’s 3000 meter final during the European Athletics Indoor Championships on March 7, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Problemet? Ingebrigtsen är inte alls klar för tävlingen – och nu rasar hans pappa och tränare, Geir Ingebrigtsen.

– Det är väldigt dumt och konstigt att de lägger det på hemsidan när det varken diskuterats eller överenskommits. De måste ta bort detta från hemsidan, det kommer jag att se till, säger han, enligt SVT.

Förklarar missförståndet

Han menar att det är helt fel agerat av den svenska tävlingen att använda honom för att locka publik och tittare.

– De kan inte använda Jakob för att locka publik när inget avtal har diskuterats eller undertecknats, säger han.

210304 Jakob Ingebrigtsen of Norway after competing in men’s 1500 meter qualification during the European Athletics Indoor Championships on March 4, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Men missförståndet har en förklaring, och det i brist på kommunikation, menar Ingebrigtsens svenske agent, Daniel Wessfeldt.

– Jag har haft en dialog med arrangören i Stockholm om att det kan vara aktuellt för Jakob att springa i Stockholm om Bislett Games ställs in. Jag borde ha sett till att inget kommunicerades. Det är mitt fel, säger Wessfeldt.

Geir Ingebrigtsen menar dock att det, även om tävlingarna i Norge skulle ställas in, är långt ifrån självklart att stjärnan ställer upp på tävlingarna i Sverige.

LÄS MER: Svenska krismötet i natt efter mardrömsbeskeden – så agerar man för att undvika ytterligare smitta inför EM

Få våra nyhetsbrev!