Experten Miro Zalars oväntade ord om Armand Duplantis – detaljen som alla missat om Mondo: ”Det som imponerar mig mest”

Armand Duplantis är en av friidrottens allra största.
Men det finns en detalj om Mondo som alla borde prata mer om.
– Det är det som imponerar mig mest, säger experten Miro Zalar.

Armand Duplantis har fått en smakstart på den nya säsongen, åtminstone när det kommer till vinster. Duplantis har hittills hoppat högst i fyra av fyra tävlingar, men känslan är ändå att han inte är precis där han vill vara. Förutom galan i Clermont-Ferrand, där Duplantis var millimetrar från ett nytt världsrekord, har han haft vissa problem med hoppningen.

Expertens jättehyllning

Duplantis var nära att riva ut sig tidigt under finalen av inomhus-VM i Glasgow, men Duplantis lyckades i ett pressat läge hålla sig kvar i tävlingen, som han till slut också vann. Duplantis är tidernas främsta stavhoppare, och han är på många sätt en unik idrottare. Han säger själv att han hade kunnat hota några av världens bästa sprinters på kortare distanser.

Och just den snabba ansatsen är det som många lyft fram som en faktor till att Duplantis lyckats så bra inom stavhoppen. Men Duplantis har även ett rejält pannben, och kyla i avgörande lägen, vilket han inte minst visade under finalen i helgen, då han klarade det tredje och helt avgörande försöket, på en höjd som han vanligtvis inte har några som helst problem med. Men den mångårige experten Miro Zalar lyfter även fram en annan egenskap som den mäktigaste Mondo besitter.

“Det som imponerar mest”

Zalar menar att Duplantis har en nästan unik förmåga av att alltid vilja slå rekord. Han lyfter, som exempel, fram fjolårets Finnkamp. Mondo hade ett tight schema, hade haft problem med skador, men dök ändå upp och vann tävlingen redan på 5,60. Trots det satte han ribban på 6,01 – och säkrade ett nytt Finnkampsrekord.

Armand Duplantis, stavhopp
240205 Armand Mondo Duplantis during a press conference ahead of Mondo Classic on February 5, 2024 in Uppsala. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0497

– Han kunde inte låta bli att försöka – och det är en förmåga Mondo haft sedan han var ung. Han vill vinna tävlingen och sen slå något rekord, i den ordningen. Att han kan vara så otroligt motiverad, att alltid hitta något att sträva efter i varje tävling, det är en kvalitet vi inte pratar tillräckligt mycket om. Allt annat som är unikt med honom, det har vi tjatat ut, säger Zalar till Expressen.

Duplantis har redan hunnit med att vinna flera VM-guld, OS – och flera världsrekord. Att han har allt som krävs för att lyckas inom grenen råder det inga tvivel om, men för Zalar är Duplantis egenskap att alltid hitta motivation det som sticker ut mest.

– Att han är så motiverad till varje tävling, det är det som imponerar mig mest med Mondo, säger Zalar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev