Erica Johansson skrev historia redan som 15-åring – så lever Sveriges bästa längdhoppare genom tiderna i dag

Som 15-åring tangerade hon det svenska rekordet i längdhopp.
Sedan följde en framgångsrik karriär med flera guldmedaljer.
Så lever profilen Erica Johansson i dag.

Erica Johansson föddes i Landvetter, en bit utanför Göteborg, vintern 1974. Snabbt insåg hon tillsammans med människor i sin omgivning att hon var en riktig naturbegåvning inom längdhopp, och skulle i tidig ålder presentera sig på den stora scenen.

Framgångsrika karriären

Redan som 15-åring slog hon igenom på allra största allvar. Under sommaren 1989 blev hon ett riktigt affischnamn för den svenska idrottspubliken, då hon tangerade Christina Sundbergs rekord i längdhopp. Hon tog sats och flög en sträcka på 6,50 meter, för att kort senare bli ensam rekordhållare när hon utökade med tre centimeter.

960619 Erica Johansson © Bildbyrån

Erica Johansson har än i dag det svenska rekordet i längdhopp. Sommaren 2000 hoppade hon nästan sju meter, 6,99, i schweiziska Lausanne vilket är ett hopp som ingen annan slagit ännu. Men det var år 2000, och det hände givetvis massor i Johanssons karriär under de elva rekordåren.

Hon tog flera SM-medaljer, varav 13 guld, och har även ett gäng internationella medaljer på meritlistan. Bland annat tog hon EM-guld år 2000 och guld i junior-VM 1992. Det var inte bara inom längdhopp som hon skördade sin framgångar. Flera av hennes medaljer kom även i löpning, där 100 meter och häck var hennes favoritdiscipliner.

Så lever hon i dag

År 2002 valde Erica Johansson att avsluta sin karriär. Men bara för att hon inte längre tävlade på elitnivå har hon inte lämnat idrotten helt. Hon är säkerligen mest känd för sina framträdande i flera, klassiska svenska tv-program. Däribland Lets Dance, Mästarnas Mästare, Superstars och Hela kändis-Sverige bakar.

Även där har hon stått för flera bra resultat och slutat trea i både Lets Dance och Mästarnas Mästare. Den allra största bedriften var när hon tog hem segern i det sistnämnda programmet. Vid sidan om sin ”karriär” i tv-rutan har hon hållit på med flera uppdrag kopplade till idrotten.

000227 Erica Johansson, Sverige, med guldmedalj © Bildbyrån

¨

Bland annat har hon verkat som föreläsare och drivit ett familjeföretag med sikte på utveckling mot idrottsföreningar. 2002 tog hon över det svenska U18-landslaget i stavhopp, tresteg och höjdhopp.

LÄS MER: Ikonen Malin Ewerlöf tog 23(!) SM-guld och försvann – så lever den folkkäre löparen i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!