Ikonen Malin Ewerlöf tog 23(!) SM-guld och försvann – så lever den folkkäre löparen i dag

Ikonen Malin Ewerlöf tog 23(!) SM-guld och försvann – så lever den folkkäre löparen i dag

Malin Ewerlöfs är en Sveriges främsta löpare genom tiderna.
Hon tog flera SM-guld i friidrott och löpning, och var verkligen en helt dominant på 90-talet.
Så lever hon i dag.

Malin Ewerlöf föddes i början av 70-talet i Gävle. Hon snörade i tidig ålder på sig sina första löparskor, och det var där det blev snabbt tydligt att hon skulle bli en av Sveriges främsta löpare genom tiderna.

Makalösa karriären

Hon slog igenom anmärkningsvärt tidigt. Redan som 17-åring skulle det första SM-guldet bli verkligen. Då var Malin Ewerlöf allra snabbast på 1500 meter, och redan då kunde alla se att hon var någonting över det vanliga.

Det var hennes första nationella merit, och kort därefter skulle hon chansen att hävda sig med de allra bästa juniorerna i världen. Där slog hon igenom med dunder och brak, och 1989 vann hon VM-guld i terränglöpning.

960826 Friidrott, Finland – Sverige, Finnkampen: Malin Ewerlöf, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Det vara bara början på vad som skulle bli en mycket framgångsrik karriär. Åren efter fortsatte hon att leverera på både svensk och utländsk mark. En ny VM-medalj bärgades i Bulgarien året efter, denna gång ett brons på 1500 meter som skulle bli lite av en favoritdistans för Malin Ewerlöf.

Det var där hon var som allra bäst under sina tidiga år, och plockade hem flera SM-guld i början av 90-talet. Under de framgångsrika åren kom hon att tillhöra den absoluta Europatoppen, och var hela vägen fram till 2012 svensk rekordinnehavare på 800 och 1500 meter.

Så lever hon i dag

Det blev ett par internationella medaljer för Malin Ewerlöf, men hon hade problem att hävda sig i OS. I Atlanta 1996 åkte hon ut redan i semifinal på 800 och 1500 meter, och spelen i Sydney fyra år senare missade hon på grund av en knäskada.

Hon avslutade sin elitsatsning kort därefter och blev mamma. Men hon släppte inte löpningen för det. Kort efter barnafödandet var hon tillbaka som maratonlöperska och tränare. Ett resultat som stack ut var från New York City Marathon 2007 där hon blev bästa svenska på 23:e plats.

980821 Malin Ewerlöf med sin silvermedalj © Bildbyrån

När karriären var helt summerad hade hon stannat på totalt 42(!) SM-medaljer, varav 23 guld. Hennes resultat har gjort henne enormt folkkär, och Malin Ewerlöf har bland annat deltagit i tv-programmen Mästarnas Mästare och Superstars.

Och föga förvånande har hon än i dag inte släppt löpningen. Hon driver sitt egna företag ”Malin Ewerlöf Running” där hon erbjuder tjänster som personlig träning samt delar med sin expertis och sina kunskaper som föreläsare.

LÄS MER: Kirsten Belin skrev in sig i historieböckerna och försvann – det gör den svenska friidrottsikonen i dag

Få våra nyhetsbrev!