Carl Bengtströms första ord efter dundersuccén med EM-brons – och passningen till Karsten Warholm: ”Det har snackats en del”

För ett år sedan fick han besked att han inte kunde springa över häckar på hela sommaren på grund av en lårskada.
Nu står han med en svensk flagga över axlarna som nybliven EM-bronsmedaljör på 400 meter häck – och som svensk rekordhållare.
– Det känns otroligt bra, säger Carl Bengtström.

Han förbättrade sitt personliga rekord med 57 hundradelar och raderade Sven Nylanders svenska rekord från OS i Atlanta 1996 med fyra hundradelar till 47,94.
– Det är ett EM-brons men framför allt ett svenskt rekord. Det har snackats om rekordet sedan jag slog igenom för några år sedan. Mest utifrån men även vi har tänkt att det rekordet är möjligt att slå, säger Carl Bengtström.
– Det krävs bra lopp och det fick jag till idag och då gick det fort, säger han.

Han säger att han visste redan när han satte personligt rekord i slutet i april, nedtränad och i regn, att bättre tider kunde nås.
– Jag visste att det är något stort på gång om jag får till allting. Nu satt det i en mästerskapsfinal med perfekt rygg och optimala förhållanden och bra tryck på läktaren – det var det som behövdes.

Orden om Warholm

Den perfekta ryggen tillhör världsrekordhållaren Karsten Warholm från Norge. Han vann förstås loppet.
– Jag visste att han skulle susa förbi nån gång och att det då bara var att försöka gå med. Jag hade bra häng på honom i andra kurvan och det gjorde mycket – gav motivation och kämparglöd att gå ”all in” de sista häckarna.

Artikeln fortsätter nedanför.

På en fråga från en norsk journalist om han kan slå Warholm någon gång, svarar Bengtström:
– Det ska nog mycket till. Det är världsrekordhållaren. Jag är otroligt tacksam att få tävla mot honom, han har hjälpt mig mycket att dra ner mina egna tider.

Blir du psykad när han springer förbi tidigt?
– Nä, det är lite förnedrande kanske, men samtidigt gör han det mot alla i hela världen. Jag ser det som en möjlighet att ta hjälp av.

”Det kan inspirera”

För exakt ett år sedan, berättar Bengtström, fick han besked från läkare att han inte skulle kunna springa över häckar under hela sommarsäsongen på grund av en skada i baksidan av låret.
– Många idrottare har visat att de kunnat komma tillbaka starkare efter en sån grej, och nu står man här ett år senare med ett svenskt rekord. Jag hoppas att det kan inspirera andra att fortsätta jobba så löser det sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Carl Bengtström, friidrotts-EM
240611 Carl Bengtström of Sweden poses for a portrait with his bronze medal after men’s 400 meters hurdles final during day 5 of the 2024 European Athletics Championships on June 11, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0621

Han säger att han kanske någon gång kör en säsong utan häckar.
– Jag utesluter inte det, men när jag har flow i häcken så fortsätter jag med det.

LÄS MER: Armand Duplantis oväntade kritik mitt under EM – mot beslutet som hyllats av precis alla: ”Det är problematiskt”

Han är klar för OS i Paris och hoppas att han tidigare i sommar får åka till Paris och tävla i Diamond League-galan.
– Jag vill känna på atmosfären. Sen är det fullt fokus på OS som är sommarens stora mål.

Vad tycker du om Carl Bengtströms skräll? Dela artikeln och säg din åsikt!

Om Carl Bengtström:

Född: 13 januari 2000.

Klubb: Örgryte.

Gren: 400 meter häck.

Meriter: EM-brons 400 m häck 2024, inne-VM-brons 400 m 2022, inne-EM-brons 400 m 2023. Slog det 28 år gamla svenska rekordet på 400 m häck med 47,94 i EM 2024.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev