Armand Duplantis underbara löfte – säger det som hela svenska folket älskar att höra: ”100 procent”

Armand Duplantis underbara löfte – säger det som hela svenska folket älskar att höra: ”100 procent”

Armand Duplantis är tillbaka.
Då skickar han ett härligt löfte till svenska folket.
– Det är målet, 100 procent, säger ”Mondo” till SVT.

Armand Duplantis kommer från ett alldeles sagolikt 2023, då han fortsatte att flytta gränserna för vad någon trodde var möjligt inom stavhopp. Duplantis slog inte bara sitt egna världsrekord, han gjorde det dessutom två gånger, och numera krävs 6,24 för Mondo för att på nytt slå sig in i historieböckerna.

Stjärnorna på plats

Duplantis har ett härligt år framför sig, där den stora höjdpunkten självklart är sommar-OS i Paris, men innan dess hoppas Duplantis ha slagit sitt världsrekord ännu en gång. Mondo har redan gjort sin årsdebut, då han hoppade i Kazakstan förra helgen. Då vann han tävlingen, men utan att imponera, och hans högsta hopp mätte ”bara” 5,80.

Armand Duplantis, stavhopp
230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0525

I veckan är dock Duplantis tillbaka på hemmaplan, för sin egen gala ”Mondo Classic”, som går i Uppsala. På plats finns bland andra Chris Nilsen, KC Lightfoot och Sam Kendricks. 

– Vi har de bästa åtta stavhopparna i världen här. Jag vet att det kommer vara jättehög nivå och det är många som kommer hoppa högt. Så om jag kan vinna igen så är det bra, säger Duplantis till SVT inför tävlingen.

Härliga löftet

Men Armand Duplantis själv har även en målsättning att ge publiken något extra, och trots att det är svårt att nå de höjderna så tidigt in på säsongen så ger han ett löfte till svenska folket om att ge det ett försök.

– Jag vet att jag måste hoppa sex meter för att vinna mot de som är här, för de är så bra. Men jag vill också försöka sätta ett nytt världsrekord. 100 procent, det är målet, säger han.

Armand Duplantis, stavhopp
231009 Pole vaulter Armand Duplantis of Sweden poses for a portrait during a press event arranged by the Swedish Olympic Committee on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0532

Uppsala har blivit Duplantis hemmaplan i Sverige, och det hade varit en dröm för honom att slå ett nytt världsrekord just där.

– Det blir speciellt om vi kunde göra det här. – Det känns som lite extra press och mästerskapskänsla när jag hoppar här. Jag gillar det och det hjälper mig att göra bättre prestationer, säger Mondo.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev