Armand Duplantis tydliga besked om framtiden – och yrket han aldrig kan tänka sig: ”Skulle bara irritera mig”

Han är tidernas bästa stavhoppare.
Men vad väntar efter den sagolika karriären?
Ett yrke är helt uteslutet.
– Det skulle bara irritera mig, säger stjärnan.

Armand Duplantis är bara 22 år gammal men är redan tidernas bästa stavhoppare, och det är inte ens jämnt i toppen. Redan som junior förstod alla att Mondo skulle bli någonting alldeles extra, då han hade slagit världsrekord i varenda ålderskull. Han slog sitt första inofficiella världsrekord innan han fyllt 10, och så fortsatte det hela tonåren.

Beskedet om framtiden

Duplantis var redan stavhoppets mest spännande namn när han valde att hoppa för Sverige, och vilket lyckat beslut det skulle visa sig att bli. I dag har Armand Duplantis slagit flera mäktiga officiella världsrekord, utomhusrekord, vunnit OS- och VM-guld och det finns knappt någon inom världseliten som kan utmana honom. Exempelvis så vann han, under den gångna säsongen, ALLA tävlingar utom en.

220820 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Och i och med den enorma framgången så har Duplantis växt fram som en av hela Sveriges populäraste idrottare, och intresset kring honom är enormt högt. Duplantis dock samtidigt rejält många år yngre än samtliga av sina konkurrenter, men redan nu har folk börjat ställa frågan om hur han ser på framtiden. Hur länge planerar han att hålla med stavhoppen, med tanke på att han redan vunnit allt som går att vinna, och vad väntar efter karriären?

LÄS MER: Sverige avslöjar helfräcka kuppen mot värsta rivalen Norge – förklarar genidraget: ”Vi gick bakom ryggen”

Yrket han vägrar

Den frågan fick han i podcasten Då är vi igång – och det är kanske lätt att tänka sig Duplantis i någon typ av tränarroll framöver. I Sverige har ikoner som Kajsa Bergqvist valt att satsa på tränaryrket, men det är ingenting för Duplantis. I stället utesluter han helt ett jobb som tränare framöver.

– Det är svårt att föreställa sig ett liv utan stavhopp. Men jag vill aldrig vara tränare, speciellt inte inom stavhopp. Det skulle nog bara irritera mig.  Det går liksom inte, säger han i podden.

220820 Armand Duplantis of Sweden ahead of the men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Så vad skulle Duplantis vilja göra? Det är förhoppningsvis många år kvar innan han bestämmer sig för att avsluta karriären, men han säger att han tycker om musik, och han har under åren i Sverige hunnit bli kompis med popstjärnan Jireel, och på sociala medier har man sett hur Duplantis och Jireel varit i studion ihop.

– Jag gillar musik, men jag har aldrig gjort någonting med musik. Jag har varit i studion med Jireel, men det var bara för att det var kul, säger han.

LÄS MER: Björn Borgs vackra ord om sonen Leo – berättar om stoltheten när 19-åringen var nära superskräll