Armand Duplantis talar rakt från hjärtat – ärliga orden om Sverige lämnar ingen oberörd: ”Det gör mig tacksam”

Armand Duplantis vann VM-guld, men tävlingen blev dramatisk.
Nu erkänner han hur pressad han kände sig – med en hyllning till Sverige.
– Det gör mig alltid tacksam, säger Mondo.

Armand Duplantis har fått en strålande start på säsongen. Som alltid så var Mondo enorm favorit när inomhus-VM skulle avgöras i mars, men det blev mer dramatiskt än vad vi är vana vid. Mondo hade problem redan tidigt i tävlingen, och hade kniven mot strupen för att inte fullborda ett superfiasko.

Fina orden om Sverige

Men Duplantis har alltid gjort sig känd som en idrottare som är bäst när gäller som mest, och så var det även denna gången. Duplantis höll sig kvar i tävlingen, vann den till sist – och var sen även nära att slå ett nytt världsrekord.

Nu, med några veckors distans till tävligen, erkänner Duplantis att han kände sig rejält pressad under tävlingen. Och anledningen? Han hade den blågula dressen på sig.

– Jag är nöjd med resultatet. Jag tävlar för Sverige på ett stort mästerskap, så jag representerar inte bara mig själv. Det gör att jag känner extra press, men också tacksamhet att jag klarade av det och vann guld, säger Duplantis till Eurosport.

Klockrena orden om föräldrarna

Duplantis menar dock att tävlingen inte gick som han hade planerat, och att hans föräldrar, tillika tränare, inte var helt nöjda efteråt.

– Det var en väldigt svår tävling, något jag inte hade sett framför mig. Men sån är sporten, och visst var det väl ändå spännande? Men jag måste erkänna, jag tror inte att mamma och pappa ville ha det så spännande, säger han.

Armand Duplantis, stavhopp
230903 Armand Duplantis of Sweden during the Finnkampen Athletics Gala on September 3, 2023 in Stockholm. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0460

Närmast för Armand Duplantis väntar Diamond League-premiär med dubbla tävlingar i Kina, med start den 20 april. Han menar att han kommer ha den dramatiska VM-finalen i minnet.

– Det är tack vare sådana tävlingar som man kan uppskatta när man vinner med marginal. Det gör en starkare. Det var inte min bästa prestation, men jag kommer lära mig av det. Jag vet exakt vad jag behöver göra, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev