Armand Duplantis oväntade ord om sig själv – som visar världsstjärnas storhet: "Det blir konstigt"

Armand Duplantis oväntade ord om sig själv – som visar världsstjärnas storhet: ”Det blir konstigt”

Han vann rubbet under 2022.
Ändå känner Armand Duplantis sig inte mätt.
Stavhoppsdominanten är redan nu förväntansfull på kommande säsong och chansen att vinna nya titlar och slå nya världsrekord.

Säsongen 2022 är över för Armand Duplantis och han kan återigen summera ett makalöst år i sin idrottskarriär. Stjärnsvensken vann VM-guld inomhus, VM-guld utomhus, EM-guld utomhus och slog en handfull världsrekord längs vägen.

Mondo vann allt

För andra året på raken toppar han hela världsrankingen för friidrott på herrsidan och dessutom vann 22-åringen totalsegern i Diamond League återigen. Ingenting ser ut att stoppa ”Mondo” för tillfället och han blir bara bättre och bättre för varje år.

Armand Duplantis, stavhopp
210808 This picture is part of Bildbyrån’s selection of the best pictures from the Tokyo 2020 Olympic Games. Originally published 210803 Armand Duplantis of Sweden celebrate his first place after competing in the men’s pole vault final during day 11 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 3, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0185

Det stora målet med karriären är så klart att skriva in sig i historieböckerna och det har Duplantis hunnit en bra bit med redan. Men har erkänner själv att det fortfarande finns en del att förbättra med hans stavhoppsteknik.
– Det mesta. Det är först nu jag kommit in i rytmen på ansatsbanan ordentligt. Inför den här säsongen var det stora målet att bygga upp ansatslöpningen och se hur snabbt jag kan springa och samtidigt kontrollera hoppen. Det kommer vi att fortsätta jobba med inför nästa säsong. Jag kan bli ännu snabbare i ansatsen, säger han i en intervju med Sportbladet.

Ärliga orden

Bara 22 år gammal är Mondo en enorm världsstjärna och ett av friidrottens absolut största namn. Men det är ändå en stor kändisskap som inte stigit honom åt huvudet och han har fortfarande lyckats behålla sin ödmjukhet.

Armand Duplantis, stavhopp
220720 Armand Duplantis of the Swedish national athletics team poses for a portrait at a press conference during day 6 of the 2022 World Athletics Championships on July 20, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0331

Trots att han blir igenkänd överallt där han går.
– I Europa är det så i alla fall. Jag tycker det är mest positivt. Jag ställer gärna upp på en selfie och skriver autografer. Men det kan bli lite konstigt ibland. Speciellt när folk ser på mig som att jag inte är mänsklig, som att jag är större än livet på något sätt. Själv känner jag mig jättevanlig, förutom att jag är bra på att hoppa stav, då, säger han i intervjun.

Stör Duplantis

Ärliga ord som verkligen bevisar svenskens storhet som både idrottsman och medmänniska. Men efter säsongen finns också en bitterhet hos Duplantis och det är den där enda förlusten som kom i näst sista tävlingen av Diamond League.

Det kan verkligen störa honom efter det här makalösa succéåret.
– Ja, lite, då jag vill vinna varje tävling. Samtidigt kan du lära dig mycket av en förlust också. Kanske mer än när du vinner. Jag tittar noga på vad som gick fel och försöker rätta till det inför framtiden, säger han till kvällstidningen.

Är Armand Duplantis svensk idrotts allra främsta just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Armand Duplantis avslöjar stora kärleksögonblicket – så träffade han flickvännen Desiré: ”Var supernervös”