Armand Duplantis kaxiga hälsning till resten av världen – enorma självförtroendet inför VM: ”Jag vet att...”

Armand Duplantis kaxiga hälsning till resten av världen – enorma självförtroendet inför VM: ”Jag vet att…”

Snart går Armand Duplantis in i årets VM.
Han gör det med ett självförtroende på topp.
– Jag vet att jag kan hoppa högre, säger han.

Det finns inte många grenar under årets friidrotts-VM som har en så tydlig guldfavorit som stavhoppet. Armand Duplantis har knappt varit med i en tävling under de senaste tre-fyra åren utan att vinna, och han är givetvis enormt stor favorit att utan större konkurrens hoppa hem det enda mästerskapsguld han fortfarande saknar.

I superform

Duplantis vann förra året ett efterlängtat OS-guld, men något VM-guld utomhus har han inte ännu. Och frågan är egentligen inte huruvida Mondo kommer att vinna guld eller inte – det är om han kommer att slå några rekord på vägen. När han senast hoppade i Stockholm, under Bauhaus-galan, blev det ett nytt utomhusrekord genom tiderna.

220720 Armand Duplantis of the Swedish national athletics team together with his girlfriend Desiré Inglander at a press conference during day 6 of the 2022 World Athletics Championships on July 20, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Armand Duplantis har laddat upp hos sina föräldrar i Louisiana, och kom till VM-staden Eugene sent. Men nu är han på plats, och det är en taggad Mondo.

– Det är jättekul. Det känns som en riktig VM-känsla nu. Jag är taggad och känner mig redo, säger han till Radiosporten.

Kaxiga hälsningen

Duplantis har altså valt en något annorlunda VM-uppladdning, men formen är det inget fel på.

– Det har varit lugnt. Jag känner att jag är i jättebra form. Jag är redo att hoppa högt och ta guldet. Jag känner att jag har bra självförtroende.

220720 Armand Duplantis of the Swedish national athletics team poses for a portrait at a press conference during day 6 of the 2022 World Athletics Championships on July 20, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Och slutligen så menar Mondo att han, trots alla världsrekord och utomhusrekord, inte är färdig. Han hoppas slå ytterligare rekord under årets VM.

– Jag tänker inte så mycket på vad som kan gå snett. Vad jag gör nu känns helt okej, och jag vet att jag kan hoppa högre än vad jag gör nu, utan att byta teknik. Jag hoppas att jag kan ge alla en bra show. 

LÄS MER: Stora kritiken efter Daniel Ståhls VM-miss – sågar nu arrangören fullständigt: ”Det blir konstigt och tråkigt”