Armand Duplantis känslosamma ord till Sverige efter EM-guldet – skickar nu hälsning: ”Förtjänar det”

Armand Duplantis vann EM-guld.
Sen skickade han en fin hälsning till det svenska folket.
– Sverige förtjänar det, säger han.

Armand Duplantis är friidrottsvärldens stora gigant och det finns knappt några konkurrenter till honom i stavhoppet längre. Duplantis är så överlägsen att tävlingarna snarare handlar om huruvida svensken ska slå några nya rekord, än om vem som faktiskt vinner.

Fina orden till Sverige

När EM-finalen avgjordes i München i helgen så såg det ut precis som det brukade. Duplantis hade vunnit tävlingen innan han gjort sitt första riv, och det slutade till slut med en fullständigt överlägsen seger, och dessutom ett nytt mästerskapsrekord. Efteråt firade Duplantis genom att vira in sig i en svensk flagga.

220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates after competing in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Och han menar att det betyder mycket för honom.

– Det är därför det är så viktigt, mästerskapstävlingarna. Jag vet att när jag bär den svenska flaggan, och har Sverige på min tävlingsdräkt, så vill jag representera Sverige bra och vinna guld. För att Sverige förtjänar det. Jag är glad att jag kunde göra det igen, säger han till Radiosporten.

”Jag kan inte klaga”

Duplantis var efter tävlingen nöjd med vad han uträttade – särskilt med tanke på att det var regn och rusk under tävlingen.

– Det var lite tufft från början. Vi visste inte hur vädret skulle vara. Det var lite för kallt, men när regnet slutade så var det helt okej att hoppa över sex meter. Jag kan inte klaga.

220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates after men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Duplantis hade inte rivit någon gång när han hoppade över 6,06. Trots det stannade han och avstod alltså från världsrekordhopp.

– Det kändes inte rätt… Jag var lite tung i kroppen efter alla hopp, det kändes bara inte som att det var läge idag. Jag var nöjd med guldet. 

LÄS MER: Jättekritik mot Hedvig Lindahl – sågas efter vädjan till den svenska publiken: ”Hon har inte fattat någonting”