Armand Duplantis helt underbara utspel – vågade löftet efter stora skadeoron: ”Jag har sagt det till mig själv”

Armand Duplantis helt underbara utspel – vågade löftet efter stora skadeoron: ”Jag har sagt det till mig själv”

Armand Duplantis har haft problem med ett lår.
Trots det håller han inte tillbaka om sin målsättning för resten av säsongen.
– Det känns bra, säger han till SVT.

Armand Duplantis tog som förväntat VM-guld i det som var en av de bästa stavhoppsfinalerna någonsin. Mondo brukar vara fullständigt överlägsen, men finalen i Budapest var faktiskt jämnare än vad många hade förutspått. Duplantis behövde hoppa på 5,95, 6 meter, 6,05 och 6,10 för att vinna.

Härliga beskedet

Det fanns dessutom oro kring den svenske superstjärnans fysiska hälsa. Under en tävling i Monaco under sommaren så vann Duplantis för ovanlighetens skull inte, och direkt efter framgick det att Duplantis hade problem med ett krampande lår. Trots skadeoron så valde Duplantis att fortsätta hoppa efter att guldet var säkrat i VM-finalen, men han lyckades inte förbättra sitt världsrekord till 6,23.

230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Redan på torsdagen väntar nästa tävling för Duplantis, då Diamond League-tävling i Zürich stundar. Duplantis har under veckan genomgått en magnetröntgenundersökning för låret, och fick där goda besked: Det är inget problem med hans lår. 

– Det känns bra, bättre än jag trodde det skulle kännas, säger Mondo till SVT om formen.

LÄS MER: Armand Duplantis stora pengaregn efter nya VM-guldet – exakt så många kronor tjänade ”Mondo” på showen

Vågade löftet

Armand Duplantis är inte bara redo för att vinna igen, han kommer att lägga ribban högt – och trots skadeoron så ger Duplantis ett vågat löfte.

– Jag har sagt till mig själv att jag ska slå ett världsrekord under utesäsongen men jag har ju inte gjort det så det vill jag göra, säger Mondo.

230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Redan på söndag väntar dessutom Finnkampen för Duplantis, där målsättningen snarare är poäng till Sverige, än något nytt världsrekord, då schemat är väldigt hektiskt just nu.

– Det ska bli kul men det är ett tajt schema så jag kan inte lova något så högt. Men det är en lagtävling och det viktigaste är att vinna poäng för Sverige.

LÄS MER: Svenska jättekritiken mot TV4 efter friidrotts-VM – vädrar nu stora irritationen: ”Det är inte anständigt i tv”