Armand Duplantis helsköna avslöjande efter VM-guldet får hela friidrottsvärlden att skratta: ”Kan säga att jag är van…”

Armand Duplantis var rejält illa ute i VM-finalen.
Hur klarar han egentligen den ständiga pressen?
Mondos förklaring är verkligen helskön.
– Man kan säga att jag är van, säger han.

Armand Duplantis var gigantisk favorit när inomhus-VM skulle avgöras förra helgen. Mondo är regerande världsmästare, OS-guldmedaljör och har flera världsrekord i rad, och förlorar knappt en tävling per säsong.

Var nära jätteflopp

Men i finalen i Glasgow var han rejält illa ute. När Duplantis skulle hoppa 5,85 – en höjd som vanligtvis inte är några som helst problem för honom – så rev han inte bara ett, utan två raka försök. Det var nästan chockartad stämning inne på arenan, och friidrottsvärlden trodde inte sina ögon.

Ett mer pressat läge går knappt att hamna i, och Duplantis visste att han bara hade ett enda hopp på sig att ta sig vidare i tävlingen. Och med kniven mot strupen gjorde Duplantis ett bra hopp, då han tog sig över ribban med marginal. Duplantis klarade sedan både 5,95, dock i det andra försöket, och även 6,05. Duplantis hade sedan även tre hyfsade försök på ett nytt världsrekord, 6,24, men utan att lyckas. Duplantis vann dock VM-guld, och med tanke på vilket pressat läge det var, så måste det anses vara ett av hans mest imponerande tävlingar någonsin.

Avslöjar sanningen

Duplantis var själv medveten om att det var ett blytungt läge, och han sa efteråt att han befann sig nästan som i en blackout. Men för Duplantis  så är svåra och pressade lägen ingenting nytt – och en av hans stora styrkor är att hantera det så bra. Och det finns en förklaring till det. 

– När jag tävlade mot mina bröder på baksidan av mitt hus när jag var liten… det var vansinnigt tufft. Det var kanske mer press och spänning i de ögonblicken än nu, så man kan säga att jag är van…, säger Duplantis till finska Yle.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning gold in men’s pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Duplantis säger att självförtroendet alltid är någonting han kan lita sig tillbaka på.

– Jag vet vad jag kan. Oavsett vilken situation det är, så tror jag på mig själv. Jag försöker alltid att tänka positivt och att jag har en chans. Det är det allra viktigaste, att aldrig ge upp. Så länge du tror på dig själv, så kommer du att vinna, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev