Angelica Bengtssons ord om nya livet inför VM – därför lämnade hon friidrotten: ”Tränar en gång i månaden”

Angelica Bengtssons ord om nya livet inför VM – därför lämnade hon friidrotten: ”Tränar en gång i månaden”

Angelica Bengtsson lämnade friidrotten som 28-åring.
Inför VM tvekar hon inte ett dugg på att det var rätt beslut.
– Jag rör mig inte jättegärna i onödan, säger hon till Expressen.

Angelica Bengtsson vann det svenska folkets hjärtan under det senaste VM:et. Under ett hopp gick staven plötsligt av, och hon föll otäckt – men hon reste sig direkt, och med kniven mot strupen hoppade hon direkt över 4,80 för att ta sig vidare i tävlingen.

Det gör hon i dag

Men inte nog med det: Det var dessutom ett nytt svenskt rekord, och trots att Bengtsson inte nådde någon pallplats i tävlingen, så hyllades hon för bragdhoppet. Men bara två år senare var karriären över. Bengtssons uppladdning till OS var inte optimal, med ett brutet samarbete med sin tränare. Hon slutade på 13:e plats i tävlingen, som blev hennes sista.

210805 Angelica Bengtsson of Sweden competes in women’s pole vault final during day 13 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 5, 2021 in Tokyo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

På fredagen inleds VM igen – det första sedan Bengtsson valde att avsluta karriären. I dag lever hon ett liv långt ifrån friidrottseliten, och hon ångrar inte ett dugg att hon lämnade. Hon säger i dag att hon ”inte jättegärna rör sig i onödan”.

– Anledningen till att jag slutade var att jag inte kände att jag kunde göra bättre ifrån mig. Jag var i väldigt bra form förra året, men jag kände efter det att det inte fanns någon möjlighet att utvecklas och då var det inte kul längre. Jag är en sån person som inte vill röra på mig för rörandets skull, så när jag kände att jag inte kunde bli bättre försvann hela vitsen med att hålla på med sporten, säger hon till Expressen.

”Tränar en gång i månaden”

Angelica Bengtsson ägnar i dag all sin tid åt studier. Hon studerar på matematikerprogrammet i Växjö, och det är inte direkt någon vild satsning på träning.

– Jag tränar kanske en gång i månaden numera. Det är helt lagom, säger hon.

210802 Angelica Bengtsson of Sweden celebrates in women’s pole vault qualification during day 10 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 2, 2021 in Tokyo. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Angelica Bengtsson ser dock tillbaka på sin karriären med stolthet.

– Jag är väldigt stolt. Jag vann många tävlingar och slog ett par svenska rekord som kom med stora känslor för både mig och publiken. Sen är det klart det finns vissa saker som man tycker är synd att de hände, men så är det.

LÄS MER: Här chockas Ebba Årsjö fullständigt – av hälsningen från Ingemar Stenmark: ”Jag har inte en chans mot dig”