Amerikanska stjärnans kritik – mot Duplantis dubbelrekord

Armand Duplantis hopp över 6,05 innebar såväl svenskt rekord som amerikanskt, någonting som mötts av kritik.
Denna gången är det den förre rekordhållaren Brad Walker som går hårt mot systemet.

Armand Duplantis slog inte bara personligt- och svenskt rekord med sitt hopp i EM-finalen i Berlin. Stavhoppstalangen slog även nytt amerikanskt rekord, då reglerna inte gör någon skillnad på om man tävlar för nationen eller inte.

Duplantis, som har dubbelt medborgarskap, har sedan tidigare också det amerikanska juniorrekordet trots att han tävlade för Sverige vid samma tidpunkt för rekordet.

Kritik från USA

Flera, bland dessa A Lennart Julin, har varit kritiska kring regelverket att Duplantis slagit nytt amerikanskt rekord. Och en som inte heller är särskilt glad är den amerikanske rekordhållaren Brad Walker.

I ett mail till Sportbladet säger Walker, som vann VM-guld 2007, att han anser att Duplantis hopp inte borde gälla som amerikanskt rekord.

”Det är upp till USATF (USA:s friidrottsförbund red. anm) att bestämma hur man ska gå vidare med frågan. Men jag var alltid väldigt stolt över att representera mitt land på internationella mästerskap och min förhoppning är att alla amerikanska rekordinnehavare, oavsett gren, antingen har vunnit medalj eller kommer försöka vinna medaljer för USA”, skriver Walker till Sportbladet och fortsätter:

”Eftersom Mondo valt att tävla för Sverige så ska guldmedaljer i OS och VM vara svenska, vilket är helt riktigt. Men då skulle det också vara rimligt att det är i Sverige han sätter nationsrekord”.

Hyllas Duplantis till skyarna

Walker, som var en av de främsta stavhopparna i världen under delar av 00-talet, konstaterar däremot att kritiken inte är mot Duplantis som friidrottare.

Snarare är amerikanen djupt imponerad av 18-åringens bedrift. Till Sportbladet visar han upp statistik som tyder på att Duplantis kan vara en av de bästa friidrottsjuniorerna någonsin.

”Ja, faktum är att att det är bättre än någon annan 18-åring i någon gren någonsin. Ganska galet!”, skriver Walker till Sportbladet.

Tycker du Duplantis hopp borde gälla som amerikanskt rekord? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!