Friidrottsoraklets kritik efter Duplantis superhopp: ”Ologiskt och orättvist”

Armand Duplantis fantastiska show i går slutade med tre svenska rekord – och ett amerikanskt. 
Detta då Duplantis även har amerikanskt medborgarskap.
I en intervju med SportExpressen riktar friidrottsexperten A Lennart Julin skarp kritik mot systemet. 

Armand Duplantis, 18, slog det svenska rekordet tre gånger om under gårdagens stavhoppsfinal i friidrotts-EM och vann guld på höjden 6,05 meter. Med det är han tvåa genom tiderna, utomhus. Bara legendaren Sergej Bubka är bättre.

6,05 innebär, förutom nytt svenskt- och juniorvärldsrekord, också nytt amerikanskt (!) rekord.

Förvirring i friidrottsvärlden

Då Duplantis innehar amerikanskt medborgarskap räknas höjden 6,05 meter även som ett nytt amerikanskt rekord – trots att han valt att representera Sverige i landslagssammanhang. En märklig regel tycker friidrottsexperten A Lennart Julin.
– Det är en väldigt märklig regel. Sanna Kallur skulle kunna ha amerikanska rekordet på korta häcken inomhus, hon har ju världsrekordet där. Hon har dubbla medborgarskap eftersom hon föddes i USA, säger Julin till SportExpressen.

”Det känns ologiskt”

25-årige Sam Kendricks tidigare hopp på 6,0 meter är inte längre det amerikanska rekordet i stavhopp. Julin tycker att det är orättvist att Duplantis nu får det amerikanska rekordet.
– Det känns ologiskt och framför allt orättvist mot amerikaner som representerar USA. Det hade kunnat vara ett VM, Duplantis hade kunnat slå amerikaner och tagit deras nationsrekord. Det är en väldigt konstig regel, de har nog inte riktigt tänkt att medborgare med dubbla medborgarskap skulle kunna välja något annat än att tävla för USA, säger han.

Håller du med A Lennart Julin? Kommentera gärna artikeln på Facebook!