VIDEO: Den gången Tommy Svensson bjöd på poesi och tog Sverige till kvartsfinal i VM.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening med vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”. Så lyder de första raderna i Karin Boyes dikt ”I rörelse”, vilken har kommit att bli svensk fotbolls mest kända dikt.

Idag för exakt 22 år sen anade förbundskapten Tommy Svensson att en mättnad smugit sig in i den svenska landslagstruppen. Sverige hade tagit sig vidare från gruppspelet under VM 94 och skulle ställas mot Saudiarabien i den kommande åttondelsfinalen. För att inte riskera att spelarna var nöjda med den bedriften samlade han, tillsammans med assisterande tränaren Tord Grip, sina mannar för att ingjuta mod inför stundade match. Och vilken succé.

Några timmar efter att Tommy Svensson läst upp dikten tog Sverige en bekväm 3-1 seger mot mästerskapsdebutanterna Saudiarabien efter två mål av Kennet Andersson och ett från Martin Dahlin.

Här kan du se de höjdpunkterna från matchen:

 
I efterhand har Tommy Svensson själv berättat om sitt genidrag till HD.
– Det var bara den gången. Jag har aldrig gjort det tidigare eller senare. Det var med tanke på Tysklandsmatchen hemma i EM när vi hade vunnit gruppen och blivit så glada och nöjda för att ingen hade trott på oss. Två dagar senare mot Tyskland var inte alls lika bra. Då hade vi varit så glada och mätta. Det skulle inte upprepas.

Älskar du också fotboll? Gilla Sportbibeln på Facebook.