Vi får aldrig glömma bort den unike Kurre Hamrin och hans allra sista tv-intervju i livet går verkligen rakt in i hjärtat

Kurt Hamrin blev den siste svensken i livet som spelade i fotbolls-VM 1958.
I början av 2024 gick den legendariske landslagshjälten bort, 89 år gammal.
Vi får aldrig glömma vad han gjort för svensk fotboll och den sista tv-intervjun med ”Kurre” går rakt in i hjärtat.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

På onsdagskvällen gick den hyllade SVT-dokumentären ”Fotbollens historia” i mål med det åttonde och sista avsnittet. Det har varit en ren njutning att få följa berättargenierna Albert Svanberg och Jens Linds resa genom svensk fotbolls historia.

Oförglömlige Kurre

De har också sparat det allra bästa till sist. För det sista avsnittet blir den perfekta finalen på den här dokumentärserien och träffar rakt in i hjärtat tack vare den oförglömlige Kurt ”Kurre” Hamrin.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kurre Hamrin, Fotbollens historia
Fotbollens historia Bildtext: Kurre Hamrin i Stockholm (1958). Foto: SVT/TT NYHETSBYRÅN

Vi tar oss ända tillbaka till fotbolls-VM 1958 och hela Sverige bubblar över av VM-feber över att få arrangera världens största fotbollsturnering. Det är ett av svensk fotbolls mest stolta ögonblick och tänk att vi faktiskt var världsmästare i några få minuter innan en ung Pelé tog över showen.

Hamrins sista ord

I början av 2024 gick Kurre Hamrin bort och han blev den allra sista svensken i livet som spelade i VM 1958. Han blev 89 år gammal och i Fotbollens historia får vi se honom i liv igen när han gör sin allra sista tv-intervju innan sin bortgång.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kurre Hamrin, Fotbollens historia
Den sista tv-intervjun med Kurre Hamrin i ”Fotbollens historia”. FOTO: SVT

Med både sorg och glädje får tv-tittarna höra honom beskriva sitt största ögonblick i fotbollskarriären. De flesta minns nog stjärntrion ”Gre-No-Li” från 50-talet men det är Kurre från Huvudsta som kliver fram som en av turneringens bästa spelare och får spela VM-final bara ett stenkast från mammas gata, vilket är väldigt få förunnat.

Värmer i hjärtat

Men det allra finaste är nog alla vackra bilder i färg från en svunnen tid och livspartnern Marianne Hamrins alldeles egna videofilmer från deras långa liv tillsammans. När Kurre själv sedan beskriver sitt legendariska solomål mot Tyskland i VM-semifinalen och den stoltheten han känner så värmer det alla svenska hjärtan.

LÄS MER: Det gör fortfarande ont att se Torbjörn Nilsson i ”Fotbollens historia” – nya bilderna på fotbollslegendaren får alla att undra

Vi får aldrig glömma Kurre Hamrins storhet som fotbollsspelare och vilken fantastisk människa han var. Och ingen säger det bättre än Jens Lind som avslutar avsnittet med följande ord:
– En enkel kille från Solna som levde en fantastisk fotbollssaga.

Vad tycker du om sista avsnittet av ”Fotbollens historia”? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev