Unika förslaget efter Maradonas död – vill pensionera nummer 10 i hela världen(!): ”Den finaste hyllningen”

Diego Maradona är död.
Nu vill tränaren André Villas-Boas pensionera nummer 10 – i hela världen.
– Det skulle vara den finaste hyllningen, säger han.

Under onsdagskvällen kom chockbeskedet att Diego Maradona är död. På morgonen drabbades argentinaren av en hjärtattack i sitt hem, och hans liv gick inte att rädda.

Unika förslaget

De senaste veckorna har Maradonas liv kantats av hälsoproblem, och under hösten har han, förutom att ha haft problem med levern, dessutom drabbats av två hjärtinfarkter. Maradona blev 60 år gammal, och sörjs nu av en hel fotbollsvärld.

Diego Maradona, Argentina
940625 Diego Maradona, Argentina © Bildbyrån – © 7

Redan under onsdagen meddelade Napoli att de kommer att byta namn på sin klassiska arena, San Paolo, för att hylla Maradona, som tillhörde klubben från 1984 till 1991. Men nu menar tränaren André Villas-Boas att än större hyllningar bör genomföras.

Enorma hyllningarna

Det i form av att pensionera nummer 10 – i hela världen.

– Det är väldigt sorgliga nyheter. Jag vill att Fifa pensionerar nummer 10 – för alla lag i alla turneringar. Det skulle vara den finaste hyllningen vi kan göra för honom. Han är en otroligt stor förlust för fotbollsvärlden, säger Marseille-tränaren i samband med onsdagens Champions League-omgång.

870503 Fotboll, Diego Armando Maradona, Argentina. © Bildbyrån

I Argentina har det utlysts nationalsorg i tre dagar, och sedan dödsbeskedet har folk vallfärdat till arenor som Maradona haft som hemmaplaner, däribland San Paolo och La Bombanera i Buenos Aires. Sedan chockbeskedet har mängder av hyllningar trillat in till legendaren.

”Maradona är inte död han är odödlig. Gud gav världen den bästa fotbollsspelaren genom tiderna. Han lever för alltid och för evigt” skriver Zlatan Ibrahimović.

”En väldigt sorglig dag för alla argentinare och för fotbollen. Han lämnar oss, men ändå inte, för Diego är evig. Jag tar med mig alla fina stunder som levt med honom och vill passa på och skicka mina kondoleanser till hela hans familj och hans vänner. Vila i frid” skriver Lionel Messi.

”I dag tar jag farväl av en vän och världen tar farväl av ett evigt geni. En av de bästa någonsin. En oöverträffad trollkarl. Du kommer aldrig glömmas. Han lämnade för tidigt men lämnar ett gränslöst arv och ett tomrum som aldrig kommer att fyllas. Vila i frid.” skriver Cristiano Ronaldo.

”Vilka sorgliga nyheter. Jag förlorade en stor vän och världen förlorar en legend. En dag hoppas jag att vi kan spela boll tillsammans i himlen”, skriver Pelé.

LÄS MER: Ilskan mot den allra sista bilden på Diego Maradona: ”Ber om ursäkt”

Få våra nyhetsbrev!