Tysta Barcelona-pakten som bevisar Ronaldinhos storhet

Tysta Barcelona-pakten som bevisar Ronaldinhos storhet

Många skulle säga att Ronaldinho är en av de främsta fotbollsspelarna någonsin. Den här mäktiga historien som Andrés Iniesta berättar om sin förre lagkamrat är definitivt något som bevisar det.

Efter två starka säsonger i Paris Saint Germain lämnade Ronaldinho för spel i storklubben FC Barcelona 2003. Fem år senare, efter 70 mål på 145 matcher, hade han blivit en riktig klubbikon. Men det var inte bara på planen som Ronaldinho visade prov på sin storhet. Andrés Iniesta berättar historien om ett samtal från Ronaldinho, mitt i natten, bara dagar inför El Clasico-mötet med Real Madrid

”Jag svarade och han berättade: ’Andres, jag vet att klockan är tre på morgonen men jag måste erkänna någonting. I Juni kommer jag lämna Barca. Min bror har kommit överens med Real Madrid. Det är en otrolig summa som jag inte kan tacka nej till. Du är ung, du kan förstå. Men snälla, berätta inte för någon i omklädningsrummet eller något runt klubben, svik mig inte. Jag litar på dig mer än någon annan'”.

Iniesta hann inte säga någonting innan Ronaldinho la på luren. På träningen nästa dag kände han en obekväm känsla kring hela laget, då samtliga spelare var ovanligt tysta och hälsade på Ronaldinho som aldrig förut. När dagen för matchen var kommen, den 19 november 2005, satt spelarna och laddade i omklädningsrummet i Santiago Bernabeus katakomber. Då ställde sig Ronaldinho upp och höll ett tal.

”Killar, i dag är en väldigt viktig match, de är starka men under de här dagarna har jag upptäckt att vi är som en familj. Jag ringde var och en av er under natten och berättade att jag skulle lämna i juni, men inte en enda av er har pratat. Efter det förstår jag att vi är beredda att lida i tystnad snarare än att svika varandra. Jag kommer stanna här länge, nu går vi ut på planen och ger Real Madrid-spelarna en läxa”.

Barcelona gick ut på sin största rivals gräsmatta och vann mer 3-0. Ronaldinho? Han var regissören i mästerverket, gjorde två mål och fick stående ovationer från hemmapubliken. Vilken magisk lirare!

LÄS MER: Ronaldinhos mäktiga hyllning till idolen Henke Larsson

Se klippet från El Clasico-mötet efter Ronaldinhos brandtal här: