Ronaldinhos mäktiga hyllning till idolen Henke Larsson

Henrik Larsson spenderade två säsonger i Barcelona. Där bildade han anfall tillsammans med världens då bäste spelare, Ronaldinho. Och brasilianaren höll lagkamraten ”Henke” som en av sina favoriter.

Efter EM 2004 skrev Henrik Larsson på ett tvåårskontrakt med Barcelona. En framgångsrik tid då svensken fick dela omklädningsrum med några av världens allra bästa spelare. En av dem Ronaldinho. Den offensive bollkonstnären som under den perioden rankades som världens bäste. Henke berättar att han hyser den största respekt för brassen, både som människa och fotbollsspelare.

Framför allt har han ett speciellt minne med sin forne lagkamrat, vilket inkluderar en riktig hyllning från brasilianaren.
— Ronaldinho brukade säga ”hej idolen” till mig på ett skämtsamt sätt varje morgon. Han är en människa som jag hyser den största respekt för. Det är svårt att förstå hur mycket press han hade på sina axlar. Ändå hade han ett leende på läpparna varje dag, säger den svenske anfallaren till FourFourTwo.

En annan före detta Barça-stjärna som hyser stor respekt för Larsson är Thierry Henry. Fransmannen gick ut och hyllade svensken stort efter att hans Arsenal föll i Champions League-finalen mot just Henkes Barcelona 2006. I en intervju efter matchen menade den forne Arsenal-stjärnan att det var Larssons prestationer som avgjorde matchen.
— Champions League-vinsten är det bästa ögonblicket i min karriär. Det är något jag drömt om sedan jag få barn. Och att sedan få höra sådana ord från en så stor spelare är svårt att beskriva. Det var magiskt, säger Larsson till FourFourTwo. 

Larsson minns tillbaka på finalen som höjdpunkten på en fin tid i klubben han lämnade kort efter Champions League-triumfen. Svensken hade då fått spendera mycket tid på bänken och valde därför att prioritera familjelivet hemma i Helsingborg. Han beskriver beslutet som självklart.
— Jordan var tio så det passade bra att flytta hem till Sverige. Jag ville att han skulle få en trygg traditionell uppväxt, säger Larsson till fourfourtwo.

LÄS MER: Henrik Larsson: ”Det enda som jag känner ånger över”