TV4-profilen Olof Lundhs tydliga kritik – säger det som alla tänker om nya förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson: ”Det är skadat”

Jon Dahl Tomasson är presenterad som Sveriges nya förbundskapten.
Men Olof Lundh är inte imponerad över rekryteringsprocessen.
– Det är lite skadat, säger TV4-profilen.

Efter månader av spekulationer, rykten och skriverier så tog Sveriges jakt på en ny förbundskapten slut i går. Jon Dahl Tomasson, som tidigare vunnit SM-guld med Malmö FF och som senast kommer från tränaruppdrag i engelska Blackburn, blir Sveriges första utländska förbundskapten någonsin.

Lundhs kritik

Jon Dahl Tomassons kontrakt börjar gälla den 1 mars, och sträcker sig över kvalet till VM 2026. Skulle Sverige ta sig dit så förlängs kontraktet automatiskt. Sverige har stått utan förbundskapten sedan Janne Andersson lämnade, och många har varit kritiska mot hur lång tid det tagit för förbundet att få fram ett nytt namn.

211208 Jon Dahl Tomasson, head coach of Malmö FF ahead of the UEFA Champions League football match between Juventus and Malmö FF on December 8, 2021 in Turin. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Nu riktar Olof Lundh, fotbollsexpert på TV4 och Fotbollskanalen, kritik och menar att förtroendet för hur förbundet arbetar fått sig en törn.

– Det har varit en oerhört långdragen rekrytering efter att Janne Andersson slutade, och det är klart att det kraschade med Olof Mellberg och Tony Gustavsson som var förstaalternativet. Nu blev det Jon Dahl Tomasson, och det känns som att förbundet ändå landar okej. Men det är klart att det är ett lite skadad förbund, med att det tagit så lång tid, säger Lundh i ett klipp på sociala medier.

Förbundets svar

Olof Lundh menar dock att den fotboll Jon Dahl Tomasson spelar kommer passa Sverige bra, och särskilt med den unga, talangfulla grupp som finns just nu.

– Jag tror att hans fotboll passar de här nya stjärnorna, sen blir det nog lite hårdare tag och annorlunda ledarskap än Janne Andersson. Han är kanske hårdare på det sättet, och det kommer bli intressant att se hur de svenska spelarna reagerar, säger Lundh.

220320 Cmore:s expert Olof Lundh under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Malmö FF den 20 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det stod tidigt klart att Janne Andersson skulle lämna sitt uppdrag om Sverige missade EM, men trots det dröjde det månader innan Jon Dahl Tomasson tillsattes, vilket många har reagerat på. Men Kim Källström, fotbollschef på förbundet, slår ifrån sig.

– Jag ställer mig lite frågande till det. Jag förstår inte varför det måste gå så fort, säger han enligt DN, och fortsätter:

– Vi visste att första matchen är i slutet på mars (träningslandskamp mot Portugal den 21 mars). Tidsperspektivet är vi väldigt tillfreds med.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev