TV4-profilen Olof Lundhs stora oro för svensk fotboll säger egentligen allt om framtiden för Sverige: "Det är smärtsamt"

TV4-profilen Olof Lundhs stora oro för svensk fotboll säger egentligen allt om framtiden för Sverige: ”Det är smärtsamt”

Många är oroliga för svensk fotbolls framtid.
Nu höjer Olof Lundh rösten och ger sin hårda dom.
”Klart att det är en stormig tid i svensk fotboll”, skriver TV4-profilen i en krönika.

Svenska herrlandslaget är inne i en mörk tid just nu. Svenske förbundskaptenen Janne Andersson har tvingats lämna efter en längre tids besvikelse.

Sveriges fiasko

”Blågult” har missat VM 2022 och EM 2024 samt åkt ned till grupp C i Nations League och en förändring var nödvändig efter sju år med förbundskaptenen. Nu väntar en jakt på Jannes ersättare och det kommer att bli helt avgörande för framtiden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, fotboll
230912 Victor Nilsson Lindelöf of Sweden looks dejected during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Austria on September 12, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JM0531

På damsidan ser det betydligt ljusare ut för svenska landslaget som ligger etta på världsrankingen. Även fast man tyvärr ser ut att missa OS-spel i Paris nästa sommar så är man fortsatt ett av världens bästa landslag.

Lundh är orolig

Inte direkt som de blågula herrarna som nyligen förlorade mot Azerbajdzjan i EM-kvalet. Många är oroliga för svensk fotbolls framtid och nu höjer TV4-profilen Olof Lundh rösten.
”Klart att det är en stormig tid i svensk fotboll, både på kansliet i Solna och ute på planer runt om i Sverige. Å andra sidan är det en möjlighet för en ny ledning att staka ut en annan riktning. Förändringar är ofta smärtsamma för många, men de flesta inser att svensk fotboll måste göra något för att ändra på verksamheten. Allt för att bli bättre”, skriver han i en krönika på Fotbollskanalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, fotboll
220320 Cmore:s expert Olof Lundh under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Malmö FF den 20 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0178

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, är även på jakt efter en person som kan kliva in i rollen som teknisk direktör. Där en gammal landslagshjälte är aktuell för uppdraget.
”Kim Källström pekas ut som aktuell för rollen som teknisk direktör. Klart att det är ett intressant namn med en rejäl erfarenhet som spelare och utbildning i Uefas regi. Han saknar ledarerfarenheter och det är givetvis en brist, men han kanske mer ska vara en fotbollsideolog för svensk fotboll och inte vara någon ledare av människor? Förstår att man sneglar på den generationen”, skriver Lundh och fortsätter:
”För min del hade det varit viktigast att först sätta en organisation och en struktur för att ta fram en strategi i nästa steg. Först därefter borde man leta efter personer för olika roller, likt en förbundskapten för herrlandslaget, men det är uppenbart att den nya ledningen inte jobbar så. Åtminstone framstår det inte så när alla olika namn far runt i olika medier”.

LÄS MER: Olof Lundhs tydliga kritik mot Blågult – säger det som alla tänker efter Janne Anderssons avsked: ”Det är obegripligt”

Förbundets ordförande Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg är ytterst ansvariga för att leda svensk fotboll in i framtiden och tillsätta rätt personer för de viktiga rollerna som ska vända allt för herrlandslaget. Olof Lundh är nu orolig för hur det ska gå.
”Naturligtvis finns fler fotbollskompetenta på förbundet. Vilka har man med i den här processen? Finns det några veteraner som tidigare jobbat inom svensk fotboll som man bolla med? Kopplat till någon eller några som har koll på utvecklingen i fotbollsvärlden? Allt kanske finns på plats i kansliet i Solna även om intrycket är något annat”, skriver han i sin kritiska krönika.
”Klart att det går att förbli orolig för utvecklingen för svensk fotboll. Och det oavsett vad man väljer att kalla läget just nu”.

Håller du med om Olof Lundhs kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev